afera

U Italiji povučen sir mozzarella jer postaje plav u dodiru sa zrakom

mozzarella
REUTERS
20.06.2010.
u 13:55

Sir je proizveden u Njemačkoj za talijanskog naručitelja. Analizom se tek treba utvrditi zašto je plav.

U Italiji je iz trgovina povučen sir mozzarella proizveden u Njemačkoj za talijanskog naručitelja, jer postaje plav u dodiru sa zrakom. Nakon što je jedna žena u Torinu primijetila tu pojavu i prijavila je policiji, torinski tužitelj Raffaele Guariniello je naložio zapljanu 7.000 mozzarella u skladištu distributora koji snabdijeva brojne diskonte na sjeveru Italije.
Tek će dodatne analize, koje će biti provedene u laboratorijima u Torinu i antidoping centru  San Luigi Gonzaga u mjerstu Orbassanu, pokazati zašto mozzarelle proizvedene u Njemačkoj poplave u dodiru s kisikom.

Talijanski ministar poljodjelstva Giancarlo Galan zatražio je maksimalnu zaštitu potrošaća, dok udruga talijanskih poljodjelnika (Coldiretti) upozorava kako polovica od ukupne količine mozzarella u prodaji u Itaiji je proizvedeno s uvoznim mlijekom ili u inozemstvu.

Coldiretti iznosi kako je u Italiju uvezeneno 1,3 milijarde litara mlijeka, te 130 milijuna kilograma mlijeka u prau, a ta mlijeka koja nisu dobre kvalitete se onda upotrebljavaju za proizvodnju surogata mozzarell. Jer, prava mozzarella se proizvodi samo od mlijea bivolica i samo u regijama Campaniji i Laziju, a sve ostalo samo uzima ime poznatog sira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije