POLITIČARI NA METI EPPO-a

U Italiji zbog uzimanja mita uhićen gradonačelnik, u Luksemburgu istražuju Piratsku stranku

Pro-Palestinian demonstrators march to protest against Israel ahead of the UEFA Nations league match Italy v Israel
Foto: CLAUDIA GRECO/REUTERS
1/2
25.10.2024.
u 09:11

Petorica državnih službenika, uključujući i gradonačelnika, općine Ceccano, sumnjiče se da su bili dio kriminalne organizacije koja je upravljala  sofisticiranom korupcijskom shemom

Više osoba uhićeno je u Italiji po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), u akciji kodnog imena Good Lobby, jer ih se sumnjiči da su bili dio zločinačkog udruženja koje je uz pomoć mita apliciralo za dodjelu projekata koji su financirani iz  EU-ovog instrumenta za oporavak i otpornost (RRF).

Petorica državnih službenika, uključujući i gradonačelnika, općine Ceccano, sumnjiče se da su bili dio kriminalne organizacije koja je upravljala  sofisticiranom korupcijskom shemom. Tijekom istrage  utvrđeno je da je više osoba i tvrtki između 2021. i 2023. dobilo  projekte koji su financirani iz RRF-a, poput  radova na zaštiti od potresa u osnovnoj školi u Ceccanu, poboljšanju sigurnosti javne infrastrukture u gradu, projektu usluga prihvata i smještaja migranata u gradu... Projekti su bili vrijedni pet milijuna eura, a EPPO sumnja da su korisnici projekata, da bi dobili te projekte, osumnjičenicima morali dati mito. Dio mita isplaćivan je direktno osumnjičenicima, dok je dio isplaćivan tvrtkama koje su osumnjičenici osnovali. Kako bi se to prikrilo izdavale su se lažne  fakture. Osim pet uhićenih osoba, još je 13 dobilo mjere opreza: 10 ih je u kućnom pritvoru, dok su trojici izrečene mjere zabrane obavljanja gospodarskih djelatnosti i rukovodećih poslova u trajanju od jedne godine. Osumnjičenicima je zamrznuta imovina vrijedna 500.000 eura. 

Posla s političarima EPPO je imao i Luxemburgu gdje je od tamošnjeg državnog tužitelja  preuzeo istragu protiv Piratske stranke koju se sumnjiči za prijevare  pri nabavi, krivotvorenje dokumenata i pranje novca. Istražuju se dva ugovora koje je  Piratska stranka dobila preko javnih natječaja koje je 2016. i 2017. raspisao luksemburški Nacionalni ured za prijem  (ONA) i to nakon što je nalaz revizije iz 2023. pokazao da bi oko tog natječaja moglo biti nepravilnosti. 

POVEZANI ČLANCI:

Radilo se o javnom pozivu za projekt, čija je svrha bila razvijanje informatičkog alata Mobile Assisted Language Tool (́MALT ́), koji je bio namijenjen prevođenju jednostavnih riječi i rečenica s arapskog na luksemburški, kako bi se pomoglo izbjeglicama, posebno onima iz Siriji, da se nasele u zemlji. Projekt je bio vrijedan  preko 200.000  eura koje je  dobila Piratska stranka, a s 45 % ih je sufinancirao Fond EU za azil, migracije i integraciju (AMIF), država Luksemburg s 45 %, dok  je preostalih 10 % financirano iz privatnih izvora. 

>> FOTO Predsjednički izbori 2024.: Tko su kandidati i što morate znati o njima

Pro-Palestinian demonstrators march to protest against Israel ahead of the UEFA Nations league match Italy v Israel
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije