DVOSATNA RASPRAVA

U Karlovcu burna rasprava zbog plana protiv poplava: 'Zidom nam oduzimate pravo na prirodu'

U Karlovcu se odvojio pontonski most, zarotirao i krenuo prema starom drvenom
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
22.11.2022.
u 00:14

Mještani su predlagali da cesta bude kruna nasipa i da se koriste mobilne barijere. "Za njih se grade betonski temelji i sidra, a temeljenje je skupo. Cijena je u konačnici ista kao kod gradnje zida", rekao je Zoran Marković iz Hrvatskih voda. Slavko Mrkoci je rekao da Marković opisuje "rasipanje novca na palijativna rješenja". "Treba staviti pregradu na kanal Kupa-Kupa. Gradonačelniče, nemojte se dati zavarati! Zidom nam se oduzima pravo na prirodu", poručio je Mrkoci.

U Karlovcu je održana u ponedjeljak burna dvosatna rasprava mještana prigradskog naselja Brodarci s gradskim vlastima i Hrvatskim vodama na temu betonskog zida koji bi se tamo trebao graditi u sklopu izgradnje sustava obrane od poplava, a protiv čega je potpisivana i peticija.

Projekt obrane od poplava za Karlovac i Sisak vrijedan je ukupno 1,6 milijardi kuna, a između ostaloga predviđa izgradnju 16,2 kilometara zidova, pa i na području Brodaraca. Tamo su sada postavljene boks-barijere koje, kako je navedeno, "zagorčavanju život".

Marija Hrebac je rekla da se prvo planiralo proširiti cestu za dva metra, da tako "uđe u dvorišta", a da se potom od toga odustalo i odlučilo podignuti zid visine dva metra. "Nemamo problema s time da se od ceste napravi nasip", poručila je M. Hrebac.

18.11.2022., Karlovac - Uslijed blago povisenog vodostaja rijeke Korane otkacio se pontonski most na rijeci Korani, zarotirao za 180 stupnjeva i poceo plutati prema starom drvenom mostu. Brzom intervencijom clanova HGSS-a i vatrogasaca JVP Karlovac pontonski most je zaustavljen i pricvrscenza lijevu obalu rijeke Korane. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Mještani su predlagali da cesta bude kruna nasipa i da se koriste mobilne barijere. "Za njih se grade betonski temelji i sidra, a temeljenje je skupo. Cijena je u konačnici ista kao kod gradnje zida", rekao je Zoran Marković iz Hrvatskih voda.

Slavko Mrkoci je rekao da Marković opisuje "rasipanje novca na palijativna rješenja". "Treba staviti pregradu na kanal Kupa-Kupa. Gradonačelniče, nemojte se dati zavarati! Zidom nam se oduzima pravo na prirodu", poručio je Mrkoci.

Nezavisni gradski vijećnik Tomislav Novak, koji je istupao i uime udruge "Brodarci", napomenuo je izričito da zida neće biti. "Ako je netko dao više od milijardu kuna, zasigurno je rekao da treba održavati kvalitetu života", rekao je Novak.

Davor Petračić je ustvrdio da tehničko rješenje ima nelogičnost. "U Brodarcima se planira raditi zid od dva metra, a kota dna mosta je od kote postojeće ceste viša za 68 centimetara. Dakle, ima logike u Brodarcima napraviti zid visine 68 centimetara, a ostatak obrane se mora rješavati razlijevanjem, za što služi kanal Kupa-Kupa", rekao je Petračić.

Marković je istaknuo da se predviđaju izgradnje pregrade u Brodarcima i rekonstrukcija kanala, ali da se to odužilo iz proceduralnih razloga. "Dobivamo po repu mi koji smo počeli nešto raditi, nakon što 40 godina nitko nije radio ništa", ustvrdio je Marković.

Marko Vajdić je kritizirao da se u htijenju za osiguranjem novca rade greške. "Ne treba žuriti i raditi loša tehnička rješenja jer se prostor njima trajno mijenja. Predlažem da se sve, dok je na papiru, revidira", rekao je Vajdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije