napredni sustav za liječenje raka

U KBC Rijeka isporučen je prvi novi linearni akcelerator, jedan od 21 za koje je Vlada osigurala 85 milijuna eura

Linearni akcelerator
Foto: KBC Rijeka
1/10
21.07.2024.
u 12:21

Isporučeni linearni akcelerator smješten je u novoizgrađenom prostoru, a koji je projektiran i izgrađen u ekstenziji prostora Klinike za tumore KBC Rijeka sukladno svim specifičnostima i zahtjevima ove moderne medicinske tehnologije

Onkološki bolesnici koji se liječe radioterapijom dobili su prvi od tri nova linearna akceleratora u KBC-u Rijeka, a koje je ova Vlada osigurala za pacijente iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Riječ je o jednom u nizu 21 linearnog akceleratora za cijelu Hrvatsku ukupne vrijednosti 85 milijuna eura. - Time provodimo jedan od ključnih reformskih ciljeva, osnažujemo javni zdravstveni sustav kroz jedinstvenu radioterapijsku mrežu institucija te tako dodatno unaprjeđujemo dostupnost zdravstvene skrbi i omogućujemo jednako kvalitetnu terapiju našim pacijentima u svakom dijelu Hrvatske - izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Beroš je dodao da se u području onkološke skrbi, uz linearne akceleratore, osigurao i novi PET/CT i nadogradnja postojećeg linearnog akceleratora u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, novi PET/CT u KBC-u Osijek, a u široj perspektivi provedbe reformskih mjera uspostavljene su i Nacionalna onkološka mreža, Nacionalna baza onkoloških podataka, onkološke uputnice te se provodi niz drugih aktivnosti u sklopu donesenog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine.

Isporučeni linearni akcelerator u KBC-u Rijeka potpuno je digitalni uređaj vrijedan preko tri milijuna eura. Riječ je o tehnološki naprednom radioterapijskom sustavu za pružanje visoko učinkovitog liječenja raka zračenjem. Pored svih standardnih opcija ove kategorije medicinske opreme, ovaj uređaj sadrži i stereotaksijsku radioterapiju (SBRT) s priborom te osigurava izrazito preciznu, slikovno vođenu terapiju zračenjem najnovije generacije za liječenje tumora i lezija u različitim dijelovima tijela. Nakon ove današnje isporuke, slijedi planski proces integriranja svih komponenti uređaja, njihovog povezivanja, usklađivanja i testiranja te stavljanja u punu funkciju od strane stručnjaka iz područja medicinske fizike i radioterapije. Potrebne edukacije osoblja već su provedene na vrijeme i u najvećem dijelu završene, te se preostali dio edukacija, a do početka pune implementacije i puštanja u rad ovog linearnog akceleratora, nastavljaju putem digitalnih platformi te boravcima djelatnika KBC-a Rijeka u europskim onkološkim centrima izvrsnosti koji primjenjuju ovakvu opremu, a isti služe kao centri za trening.

Isporučeni linearni akcelerator smješten je u novoizgrađenom prostoru, a koji je projektiran i izgrađen u ekstenziji prostora Klinike za tumore KBC Rijeka sukladno svim specifičnostima i zahtjevima ove moderne medicinske tehnologije. Novoizrađeni prostor vrijednosti gotovo 1,4 milijuna eura počeo se graditi 22. siječnja 2024. te je dovršen u planiranim rokovima za ugradnju ovog prvog linearnog akceleratora. Postojeća dva linearna akceleratora u KBC Rijeka, planski će se rashodovati u trenutku kada novi prvi linearni akcelerator bude u punoj funkciji te će se postojeći prostori, gdje su bili smješteni stari akceleratori, adaptirati i u njih smjestiti preostala dva nova dodatna linearna akceleratora koji su svaki u vrijednosti od 2,5 milijuna eura. Prema navedenom, KBC Rijeka će po završetku obnove radioterapijske opreme kroz Vladin program ukupno dobiti tri linearna akceleratora zajedničke vrijednosti više od 8 milijuna eura u što nisu uračunata sredstva koja se ulažu u izgradnju i obnovu prostora za njihov prihvat.

- Isporuka prvog od tri linearna akceleratora i ukupna obnova radioterapijske opreme koja je u KBC-u Rijeka njime započela od iznimne je funkcionalne kao i materijalne vrijednosti. Ona predstavlja jedan od najvećih iskoraka u suvremenoj kliničkoj praksi našeg regionalnog zdravstvenog sustava koji zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu zdravstva na ovaj način donosi najviši standard, kvalitetu i dostupnost novih metoda onkološkog liječenja -  istaknuo je ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. Alen Ružić

GALERIJA Pomoću robotskog sustava Da Vinci u Čepinu se izvode operacije koje ne radi nijedna druga bolnica u Hrvatskoj

Linearni akcelerator
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije