kupa opada

Kuće u Letovaniću više nisu ugrožene

poplava
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
10.09.2014.
u 11:15

Kuće više nisu ugrožene, a rijeka Kupa opada kao i razina poplavnih voda.

Iako je jutros objavljena vijest kako u Letovaniću opasnost od poplave još traje, s terena demantiraju informacije o novom puknuću nasipa. Riječ je o nasipu koji je puknuo prije nekoliko dana, o čemu je Večernji pisao, a na čijoj se sanaciji radi.

Kuće više nisu ugrožene, a rijeka Kupa opada kao i razina poplavnih voda. U odnosu na prekjučer razina Kupe niža je za metar i pol.

Iz Hrvatskih voda oglasili su se o aktivnostima koje su poduzete, a njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Tijekom noći sa nedjelje na ponedjeljak dovezene su i montirane tri agregatne pumpe Hrvatskih voda na čep. br. 1 u naselju Letovanić, za prebacivanje preljevnih voda iz ribnjaka u Kupu, a četvrta agregatna pumpa dopremljena je i započela sa pumpanjem u 23 sata u ponedjeljak, te nije došlo do plavljenja objekata u naselju. Iste rade do daljnjeg kako bi se što prije evakuirale poplavne vode iz sela.

Na čepu br. 2 i br. 3 radile su traktorske crpke.

U ponedjeljak čamcem je izvršen obilazak ribnjaka, uz pomoć mještana koji dobro poznaju područje, i detektiran otvor bočnog nasipa dužine oko 20 metara kroz koji su visoke vode Kupe još značajno utjecale u ribnjak. Tijekom toga dana izvršeno je krčenje krune zapuštenog bočnog nasipa u dužini oko 550 m, obišlo se mjesto prodora, izmjerilo dubine vode i dogovorilo način i tehnologiju sanacije.

Mjesto prodora je udaljeno oko 200 m od početka nasipa na spoju sa tvrdim putem, a dolazak do istog moguć je trenutno samo po kruni nasipa te je jutros započelo zatvaranje prodora nasipa izradom obuhvatnog nasipa od vreća napunjenih pijeskom kao privremenog objekta, jer je na lokaciji prodora voda napravila rupu dubine oko 5 m.

Započete su pripreme za zatvaranje ulaska visokih voda Kupe kroz most na državnoj cesti preko potoka Obed i ugrožavanja prodora bočnog nasipa ribnjaka. Pregradni nasip ribnjaka neposredno uz selo Letovanić već nekoliko godina Hrvatske vode ojačavaju i nadvisuju vrećama napunjenim pijeskom, zajedno sa Općinom Lekenik, kako bi spriječili prelijevanje voda iz ribnjaka u selo i osigurali stabilnost nasipa. Nasipi ribnjaka nisu u sustavu obrane od poplava, odnosno u Državnom planu obrane od poplava, a prema našim podacima nikada nisu niti bili.

Kada se stvore povoljni uvjeti (prestanak oborina) sanirati će se:

- pregradni nasip ribnjaka neposredno iznad sela u cijeloj dužini od oko 150 m

- bočni nasip u cijeloj dužini od oko 750 m i prodori, stoji u priopćenju.

>>Voda preplavila nasipe, ugrožene obiteljske kuće

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 4

NO
nonasur
09:49 10.09.2014.

Sve će nas voda odnijeti. Novac se troši na vojsku birokrata i parazita i onda nema za nasipe, pruge, ceste... Vladi i lokalnim vlastima treba u što većoj mjeri ukinuti pristup našem novcu jer nisu u stanju raspolagati njime. Porezee treba drastično rezati, ne samo ova kozmetika na plaće.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:51 10.09.2014.

Hm, ime naselja sugerira da su svi po ljeti vani. Bogme, izgleda da će tamo ovog ljeta biti i Letokatić, jer će svi stanovati iznad rijeke, nažalost. Ali to je tako kad se ne održavaju nasipi, nego samo vodoprivredni doprinos samo trpa u privatne džepove.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:53 10.09.2014.

Pa zašto se ne pošalje vojska sa teškom mehanizacijom...Kiše će sve više padati, jesen stiže...Jadan narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije