afera medikol

"U mojem mandatu nije bilo zahtjeva za nabavku PET/CT-a"

\'18.11.2010., Zagreb - Ministar zdravstva Darko Milinovic sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare kako bi opovrgnuo navode da je primao placu iz crnog fonda HDZ-a.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL\
Petar Glebov/PIXSELL
Autori: Lidija Kiseljak, Sonja Hoffman
02.04.2011.
u 16:22

Od kada sam ja ministar zdravstva nije bilo niti jednog zahtjeva za nabavku bilo kojega PET/CT uređaja, kaže Milinović.

Komentirajući ugovor iz HZZO-a od 5. veljače prema kojem su bolnice u Rijeci, Osijeku i Jordanovcu dobile odbijenicu za nabavu uređaja PET/CT te uputu da se te pretrage provode preko poliklinike Medikol ministar zdravstva Darko Milinović je rekao kako postoje službeni zapisnici svih ravnatelja i povjerenstava koji su osnovani, a iz čega je vidljivo da u njegovom mandatu nije bio niti jedan zahtjev za nabavku PET/CT-a.

 - Razgovarao sam s ravnateljem da potvrdim tu informaciju I tako stoji. Od kada sam ja ministar zdravstva nije bilo niti jednog zahtjeva za nabavku bilo kojega PET/CT uređaja, no i da je bilo, mora biti sukladno zakonu. No ipak, s obzirom na to da u odbijenici HZZO-a stoji da je to sukladno jednom od ugovora u Ministarstvu zdravstva, Milinović je pojasnio kako je to ugovor iz 2006. i 2007. te je to onda moguće, ali da se te informacije onda moraju potražiti na drugom mjestu, odnosno HZZO-u.

- Što se mene tiče, nije bilo zahtjeva – ponovio je.

Jučer je poslana zdravstvena inspekcija u Medikol, a povjerenstvo za sada nije utvrdilo nepravilnosti što se tiče napisa o 8,5 tisuća pacijenata koji su nepotrebno ozračeni.

- To je dio moje odgovornosti, ali povjerenstvo za sada nije utvrdilo nepravilnosti. Inspekcija je jučer bila u Vinogradskoj i u dokumentaciji za oko 700 pacijenata utvrđeno je da imaju dijagnozu karcinoma, što znači da je taj nalaz bio opravdan, odnosno da nisu bili nepotrebno ozračeni – rekao je Milinović.

A iz HZZO-a stiglo je priopćenje vezano na medijske napise o nabavci uređaja KBC-u Rijeka u kojima se navodi da je HZZO dopisim odbio nabavku PET/CT-a bolnici. 

- Početkom 2009. godine HZZO je, na temelju upita KBC-a Rijeka o projektu javno-privatnog partnerstva, dostavio bolnici informaciju utemeljenu na projektu dogovorenom i do tada provedenom u KBC „Sestre milosrdnice“ i KBC Split između bivšeg ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića te Poliklinike Medikol iz 2007. godine - stoji u priopćenju.

Iz Zavoda naglašavaju da KBC Rijeka tim dopisom nije tražio nabavu PET/CT uređaja niti je HZZO odbio takvu nabavu.

- Posebno naglašavamo da HZZO sukladno zakonskim odredbama nema ingerencije u procesu nabave medicinske opreme, pa tako niti PET/CT uređaja, već bolnice zahtjeve podnose Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi ističu iz HZZO-a.

Također, dodaju iz Zavoda, da je, neovisno o informaciji koju je HZZO uputio bolnicama, svaka od njih u obvezi provesti postupak javne nabave, čime se u potpuno ravnopravan položaj stavljaju svi potencijalni ponuditelji PET/CT uređaja.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar vh1
vh1
19:43 02.04.2011.

Evo još jednog ministra koji ništa nije znao, a lova curi na sve strane.

OB
-obrisani-
16:55 02.04.2011.

Hahhhaa....i to je to. Nista nije bilo,...povjerenstvo nije otkrilo nista,....niti su institucije otkrile ista,....sve je cisto,... ........samo sto nema love.

ME
mercy
23:14 03.04.2011.

Moram priznati da mi je stvarno čudno čitajući sve ove komentare, no i razumjivo s obzirom da smo u našem gospodarstvu već izbombardirani svakavim informacijama o krađama i sl. Baciš narodu kost, uzburkaš ga, podigneš medije na noge, objaviš kako se krade u našem zdravstvenom sustavu i onda raja masovno želi zaštiti naš zdravstveni sustav, strašno brine o opremi bolnica i nada se da će imati jednako pravo na liječnika kojeg izabere u toj državnoj bolnici, da će bez problema doći na red, dovoljno je samo da se kupi aparat... A u tim istim državnim bolnicama me , za moj novac, za ono što sam izdvajao za zdravstvo, za društvenu opremu na kojoj rade svi oni koje je, kako kažu, bolnica školovala, još traže i plavu kovertu. TO JE KATASTROFA! Samo je raji sad bačena kost da nam privatnik uzima novac pa raja guta i guta... Lijepo je prof Gabrić rekao: „Država ne financira privatnika, nego država kupuje zdrav uslugu koju za nju obavlja privatnik. Privatnik pokušava stvoriti stvari koje država i sustav ne mogu jer su inertni i nepoduzetni“....a i nemaju novaca. U svijetu funkcionira javno privatni sektor, samo mi smo u tome pioniri i odmah sve smatramo krađom. JA sam zadovoljan što bilo koju radiološku pretragu mogu obaviti u privatnom sektoru na uputnicu. Pa normalno je da će privatnik koji ima ugovor s HZZO-om tu uslugu naplatiti od HZZO-a, a koju sam ja obavio na uputnicu i ništa nisam platio. Nisam dao još i plavu kovertu da bih dobio uslugu. Zato podržavam javno privatni sektor. Iza svega ovoga ipak stoji žestok politički sukob. Neka PET-CT bude i u KBC-u, no s obzirom na dužinu čekanja, treba postojati rasteretni kanal gdje će pacijenti istu uslugu moći obaviti na uputnicu, jer je to jednostavno potreba za sve onkološke bolesnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije