IDIOTENTEST

Ako vam u Njemačkoj oduzmu vozačku zbog alkohola, mogući su vam troškovi od 3000 do 5000 eura

Dubrovnik: Promotivne aktivnosti Policijske akademije i Policijske škole "Josip Jović"
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
24.07.2023.
u 08:46

Postoje različiti troškovi za medicinsko-psihološko izvješće. Oni ovise o prekršaju koji je napravljen. Najviša cijena je za one kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog uporabe droga (od 800 eura), zatim zbog veće količine alkohola (od 680 eura).

Njemačka ima  iznimno visoke  kazne za vožnju pod utjecajem alkohola, ako policija uhvati vozača s većom količinom alkohola u krvi ili da vozi pod utjecajem droga, oduzima mu se vozačka dozvola, a zatim mora proći tzv. Idiotentest ili Medicinski psihološki pregled (MPU). To je psihofizička kontrola sposobnosti vozača. Nekima je potrebno i desetak puta polaganja kako bi dobili natrag svoju vozačku dozvolu.

Ako vozač padne na MPU testu, što je vrlo često, mora se ponovno platiti trošak ponovnog polaganja. Polaganje MPU-a je nemoguće izvan Njemačke. Prema podatcima službene stranice MPU-a, mnogi vozači koji polažu MPU moraju platiti između 3.000 i 5.000 eura ukupnih troškova. U to ulaze razna predavanja, testovi, analize na alkohol, drogu i slično.

Postoje različiti troškovi za medicinsko-psihološko izvješće. Oni ovise o prekršaju koji je napravljen. Najviša cijena je za one kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog uporabe droga (od 800 eura), zatim zbog veće količine alkohola (od 680 eura), a najmanje se plaća ako je vozačka dozvola oduzeta zbog kaznenih bodova, piše Fenix magazin.

POVEZANI ČLANCI:

Uz stvarne troškove, postoje dodatni troškovi za apstinencijski program, pripremu MPU (od 300 do 3.500 eura), prijave i kazne za prekršaj. Ponekad najveće cijene proizlaze iz troškova MPU konzultacija. Sat vremena kod prometnog psihologa MPU stoji 90-150 eura. Postoje i ponude za pripremu MPU koje koštaju 1.000 eura i više.

>> VIDEO Dugi Rat: Mjesto prometne nesreće u kojoj su sudjelovala dva automobila i kombi

 

Komentara 3

DU
Deleted user
15:28 24.07.2023.

Hahaha da idiotentest, dobar naziv su mu dali. Ma nema Nijemci su genijalci za smišljanje načina kako određenim ljudima zagorčati život. Napravili su takav test koji većina onih koji ga moraju ići polagati padne pa ga polažu i po nekoliko puta i sve to skupo naplate i još uključe i psihologe i predavanja i sve živo i neživo kako bi još dodatno platili, a bez toga ne može se dobiti natrag vozačka pa ti vozi pijan i nadrogiran. Pored toga još moraju i kaznu platiti jer su vozili pijani ili drogirani. To bi i kod nas trebalo uvesti jer ima puno onih koji voze pijani ko letve ili pod utjecajem droge, a samo novčano kažnjavanje ili oduzimanje vozačke na neko vrijeme baš i ne daje neke rezultate kod recidivista.

DA
dam63
11:23 24.07.2023.

Pa i kod nas ideš na liječnički i psihologu. Jaka vijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije