IZNADPROSJEČNO TOPLO VRIJEME

U novu godinu ulazimo s izrazito visokim temperaturama zraka, evo kada bi se mogla vratiti zima

Karlovac: Iznadprosječno toplo vrijeme izmamilo je brojne građane u šetnju
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
30.12.2022.
u 09:31

Kraj ove godine i početak nove u kopnenom će području obilježiti djelomice sunčano vrijeme, izražena južina i neuobičajena toplina za ovo doba godine

Nakon božićne južine slijedi nova južina koja će kulminirati izrazito visokom temperaturom zraka na Silvestrovo, Novu godinu i još poneki dan kasnije, najavljuje se u HRT-ovoj prognozi za nadolazeće dane. 

– Uz promjenjivu naoblaku bit će i sunčanih sati, ponegdje i slabe kiše, najčešće na sjevernom Jadranu i u gorju. Dakle, kako je počela, tako ova godina i završava – iznadprosječnom toplinom, jače izraženom u sjevernim predjelima unutrašnjosti. A kad se napokon "podvuče crta", sigurno je da će i srednja godišnja temperatura zraka u 2022. godini diljem Hrvatske biti znatno viša od klimatološkog prosjeka, podjednako kao i proteklih godina 21. stoljeća. Štoviše, ponegdje čak i rekordna – piše meteorolog Zoran Vakula. 

Vrijeme će danas biti iznadprosječno toplo, a u većini zemlje padat će kiša te će sunčanih razdoblja biti malo. 

– Kraj ove godine i početak nove u kopnenom će području obilježiti djelomice sunčano vrijeme, izražena južina i neuobičajena toplina za ovo doba godine. Temperatura zraka u većini će krajeva biti za oko 10°C viša od prosječne. Najoblačnije bit će u gorskim predjelima, osobito u Gorskom kotaru, gdje će i dalje povremeno padati slaba kiša. Oblačno će prevladavati i na sjevernom Jadranu, a pokoja kap kiše past će ponajprije na Kvarneru, osobito duž obale podno Velebita i oko Rijeke. U Dalmaciji sunčanije, uglavnom suho, ujutro ponegdje s maglom. Slabo do umjereno jugo puhat će uglavnom na srednjem Jadranu – prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ.

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak otkrio je pak kako bi se zima mogla vratiti, ali tek oko 10. i 11. siječnja. Idući tjedan očekuju nas iznadprosječno visoke temperature za ovaj dio godine. 

VIDEO Kakva nas zima očekuje? Vakula: Prognoze do prosinca još su davale nadu...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije