NAJLAKŠI VOZAČKI ISPIT

U ovo zemlji polaganje vozačkog ispita traje samo nekoliko sekundi: 'Skrenite lijevo i prošli ste'

Foto: unsplash
1/2
23.10.2024.
u 13:38

Dok je u mnogim zemljama ispit izuzetno zahtjevan, neki su toliko jednostavni da bi ih mnogi priželjkivali.

Za mnoge ljude, polaganje vozačkog ispita jedno je od najstresnijih razdoblja u životu. Sigurno ste barem jednom pomislili kako bi bilo divno da taj proces traje samo nekoliko sekundi. E pa, u Indiji je to gotovo stvarnost! Prema informacijama Britanskog Expressa , tvrtka specijalizirana za financiranje vozila, polaganje vozačkog ispita diljem svijeta značajno se razlikuje, a neki vozači imaju puno veće šanse za prolazak nego drugi. Dok je u mnogim zemljama ispit izuzetno zahtjevan, neki su toliko jednostavni da bi ih mnogi priželjkivali.

Naime, vozački ispit u Ujedinjenom Kraljevstvu smatra se jednim od težih, rangirajući na 16. mjestu u svijetu po težini. Proces učenja vožnje može biti vrlo stresan, pogotovo zbog sati učenja prometnih propisa za teorijski ispit i ozbiljnog ispitivača tijekom praktičnog dijela. No, kako Exsepress otkriva, u nekim dijelovima svijeta taj je proces mnogo jednostavniji.

Najlakši vozački ispit na svijetu održava se u Indiji, gdje kandidati trebaju samo voziti ravno, skrenuti ulijevo i zaustaviti se nakon 50 metara. Uz više od 10 milijuna vozačkih dozvola koje se izdaju svake godine, Indija svakako nema manjak vozača, bilo na dva, tri ili četiri kotača.

VEZANI ČLANCI: 

Zbog prenapučenih cesta u većini indijskih gradova, ispiti se obično ne provode na javnim prometnicama, već na privatnim testnim stazama, pa čak i na parkiralištima. Uz jednostavan praktični dio ispita, kandidati moraju odgovoriti na 20 pitanja s višestrukim odgovorima, a za prolazak je dovoljno točno odgovoriti na samo devet.

Unatoč tome što se indijski vozački ispit smatra najlakšim na svijetu, Exspress napominje da je Honduras tek nedavno uveo vozačke ispite za nove vozače. Povijesno gledano, u toj zemlji nije bilo potrebno polagati ispit kako bi se dobila vozačka dozvola, no nedavno je uveden jednostavan pisani ispit, bez praktičnog dijela. Iako bi ovako jednostavan ispit mogao zvučati privlačno, Honduras ima vrlo visoku stopu prometnih nesreća, sa 16,7 smrtnih slučajeva na cestama na 100.000 stanovnika u 2022. godini.

S druge strane, Japan se može pohvaliti najtežim vozačkim ispitom na svijetu. Kandidati moraju proći obvezan kamp u trajanju od 26 sati, položiti teorijski ispit, provesti pet dana u praktičnoj obuci te na kraju proći zahtjevan praktični ispit.

>>> FOTO Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije