Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE MASOVNE GROBNICE U DHAKI

U pobuni u Bangladešu ubijeno više od 80 vojnih časnika

28.02.2009.
u 17:09

Bangladeška vojska uspjela je zaustaviti pobunu paravojnih snaga koja je izbila u Dhaki u srijedu i proširila se na desetak gradova. General Moeen U. Ahmed potvrdio je da će vojska dati punu potporu premijerki Sheikhi Hasina.

- Mi smo vojska koja služi narodu i podržava demokraciju. Pokušavamo steći potpuni uvid u situaciju i riješiti probleme uz pomoć svih strana, rekao je Ahmed.

Tijekom dvodnevnih sukoba između pogranične straže Bangladeških strijelaca (BDR) i vojske poginulo je više od 80 ljudi, većinom vojnih časnika. Pogranična straža BDR-a nezadovoljna plaćama, suprotstavila se vojsci u srijedu. Nakon 19 sati žestokih sukoba, pobunjenici su se počeli predavati. 58 tijela vojnih časnika pronađeno je u petak u masovnoj grobnici u Dhaki, a u nove grobnicama unutar sjedišta BDR-a, uz devet časnika, tijelo je i supruge jednog od njih. Ne zna se što je s još čak 70 časnika.

Nakon prestanka sukoba, vjeruje se kako je dio pobunjenika pobjegao iz sjedišta BDR-a s oružjem i streljivom i pokradenim novcem i nakitom iz domova vojnih časnika. Ministarstvo obrane pozvalo je odbjegle vojnike da se u roku od 24 sata jave u policijske postaje i vojna zapovjedništva, jer će u protivnom snositi (još neutvrđene) kazne.

Iako je premijerka proglasila opću amnestiju paravojnim snagama, u petak je rekla - Počinili su stravičan zločin. To im ne možemo oprostiti.
Subota i nedjelja proglašeni su Danom žalosti u Dhaki, a pogrebi su odgođeni dok se ne pronađu sve žrtve.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije