AKCIJA POLJSKE I UKRAJINSKE POLICIJE

U Poljskoj nađen najveći laboratorij za proizvodnju droge ikada, a zaplijenjeno i 195 kg kristalnog metadona

U Poljskoj nađen najveći laboratorij za proizvodnju droge
Foto: Europol
1/7
03.09.2024.
u 09:20

U Europolu pojašnjavaju da je metadon sintetski opioid koji se u medicini koristi kao lijek protiv bolova, ali i za liječenje od ovisnosti. No metadonom kojeg je proizvodila prošli tjedan razotkrivena kriminalna skupina bio je u koncentriranom kristalnom obliku

Zajednička akcija poljske i ukrajinske policije koju je potpomogao Europol, prošli je tjedan rezultirala razotkrivanjem kriminalne skupine koja se specijalizirala za proizvodnju sintetičkih droga u laboratorijima s obje strane granice. Koordinirana akcija u kojoj je obavljeno 38 pretraga u Poljskoj i Ukrajini u konačnici je rezultirala uhićenjem sedam osoba, pronalaskom više laboratorija, te zapljenom masivnih količina kemikalija, ali i 195 kilograma kristalnog metadona. 

Poljska policija i Europol priopćili su i da je razotkriven najveći ikada nađen laboratorij za proizvodnju kristalnog metadona u Poljskoj, ali i da je istovremeno razotkriveno i uništeno još osam velikih višenamjenskih laboratorija za proizvodnju sintetičke droge u Poljskoj i Ukrajini. Osim što je zaplijenjeno 195 kilograma kristalnog metadona, zaplijenjena su i 153 kilograma Alpha-PVP-a, još jedne vrste sintetskih katinona, 430 litara reakcijskih smjesa različitih vrsta lijekova pripremljenih za završnu fazu proizvodnje.... Osim toga zaplijenjeno i velika količina prekursora i kemikalija potrebnih za proizvodnju sintetskih opioida i katinona.

U Europolu pojašnjavaju da je metadon sintetski opioid koji se u medicini koristi kao lijek protiv bolova, ali i za liječenje od ovisnosti. No metadonom kojeg je proizvodila prošli tjedan razotkrivena kriminalna skupina bio je u koncentriranom kristalnom obliku koji se može naći samo na ilegalnom tržištu droga i koji može biti smrtonosan. Osim toga, zabrinjava što je među onim što je zaplijenjeno bio i mefedrona i Alpha-PVP jer je riječ o sintetskim kationima koji predstavljaju sve veći problem u nekoliko država članica EU-a. Riječ je o lijekovima koji uzrokuju ozbiljne psihičke i neurološke poremećaje, a njihova je zlouporaba povezana s visokim rizikom od ovisnosti, oštećenja organa i smrti.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
10:22 03.09.2024.

Za ukrajinsko tržište? Da malo otupe kada jurišaju za vojnu huntu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije