DOSTUPNOST

U privatnu srednju školu zbog nastavka obiteljskog biznisa

03.12.2001.
u 00:00

* U privatnoj gimnaziji nema zaključenih jedinica i dvojki, a ni markiranja sa satova

Privatnu srednju ekonomsku školu "Katarina Zrinski", u kojoj je školarina oko 25.000 kuna na godinu, mogu si priuštiti, čini se, samo djeca bogataša. Vlasnici lanaca benzinskih crpki, turističkih agencija, raznih tvrtki i obrta mahom su djecu upisali u luksuznu školu čiji se nastavni program znatno razlikuje od državnih ekonomskih škola. Svi lanjski maturanti te škole upisali su se na više škole i fakultete, a iznenađuju i sportski uspjesi. Dvoje je učenika te škole uspjelo ući u državnu ragbijsku reprezenataciju.

- Pri upisu u našu školu nisu bitne ocjene iz osnovne škole. Učenike biramo prema rezultatima testa kojim se ispituje njihova motivacija. Nema zaključenih negativnih ocjena i dvojki na kraju polugodišta ili godine. Profesori ne priznaju jedinice i dvojke, tada učenici imaju obvezu pohađati izvanškolski nastavni program iz problematičnoga predmeta. Učenici zadaću rade kod kuće na kompjutoru i šalju je e-mailom, a razredi imaju oko 13 đaka - objašnjava ravnatelj i vlasnik škole Vitomir Tafra.

Srednja škola u Zagrebu, faks u Beču

Dodaje kako u njegovoj školi nema markiranja, a učenici su zadovoljni, kažu, prijateljskim odnosom s profesorima. Škola ima 144 učenika, pa se na godinu od školarina zaradi više od tri i pol milijuna kuna, koje se uglavnom potroše na terensku nastavu učenika.

- Moji roditelji vlasnici su benzinskih crpki, a ovu sam školu upisala jer je program mnogo bolji. Studirat ću u Beču, i to ekonomiju, kako bih mogla voditi obiteljski biznis - kaže vrlo dobra učenica četvrtoga razreda Metilda Zovko.

Blizanci Igor i Bojan Šugar iz obitelji su koja se bavi unosnim biznisom, no samo Bojan želi nastaviti obiteljsku tradiciju školovanja na fakultetu. Njegov brat Igor želi u Policijsku akademiju, i to za inspektora koji bi radio na slučajevima gospodarskoga kriminala.

Školuju se i profesori

- Turistička agencija u obiteljskome vlasništvu treba dobra menadžera. Upisat ću privatni američki koledž menadžmenta Dubrovniku kako bih znao dobro upravljati agencijom - kaže učenik Nikica Žunić, koji je tu školu odabrao zbog drukčijega programa i pristupa profesora.

Priliku da upišu privatnu srednju ekonomsku školu imaju i talentirana djeca čiji roditelji ne mogu platiti skupu školarinu. Godišnje se za troje odličnih učenika nudi mogućnost besplatna školovanja uz stipendiju, a uvjet je odličan uspijeh tijekom sve četiri godine školovanja, ističe V. Tafra.

- U školi se učenicima pruža i mogućnost zarade, i to putem agencije za zapošljavanje učenika i studenata koja nudi honorarne poslove. Partner nam je Američka udruga ekonomista, a naši profesori dodatno se obrazuju na njihovim seminarima, što povećava kvalitetu rada s djecom. Škola jedina ima kabinet za poslovanje vježbovne tvrtke, a svi učenici imaju imaginarnu tvrtku za čije se poslovanje brinu tijekom školovanja. Mnogo više pažnje poklanjamo terenskoj nastavi i praksi nego što to predviđa Ministarstvo prosvjete i športa - zadovoljna je voditeljica smjene Efka Heder.

Od 144 učenika 41 je odličan, ali najbitnije je, ističe E. Heder, da se rad i ponašanje učenika boduju i na kraju mjeseca sastavljaju rang-liste najboljih i najgorih učenika, koje roditelji dobivaju na uvid.

Romana Vukadin

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije