Jedemo li zaista ono što mislimo da jedemo? Ne. U
namirnicama u kojima ih ne očekujemo leži višestruko opasna
količina alergena, a da potrošači o tome nisu
pošteno obaviješteni pokazala je nedavna analiza
Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Tamne čokolade s visokim udjelom kakaa ne sadrže lješnjak ni
mlijeko, pa su, uz dobra nutritivna svojstava, poželjne i alergičarima.
No, analiza je pokazala da se na hrvatskom tržištu prodaju
tamne čokolade sa strahovito visokim postotkom i lješnjaka i
mlijeka. Čak 98 posto tamnih čokolada sadrži mlijeko, a 50 posto
lješnjak!
Premliječne čokolade
U svjetlu činjenice da je, primjerice, u Velikoj Britaniji 45 posto
ljudi osjetljivo, a dva posto alergično na neke sastojke u hrani, te da
je godišnje pet do 15 smrtnih slučajeva uzrokovanih
alergijama i nedovoljno dobro deklariranim proizvodima koji sadrže
alergen, podaci su zabrinjavajući.
HZJZ je, u sklopu redovitih i učestalih monitoringa hrane za mjerodavna
ministarstva (zdravstva te poljoprivrede) analizirao i prisustvo
lješnjaka i mlijeka u tamnim čokoladama, gdje ih ne bi
trebalo uopće biti. I došli su do veoma loših
vijesti: od 61 uzorka, pola ih je sadržavalo lješnjak, a 98
posto, i mlijeko.
Uzorci su uzimani nasumce po trgovinama u pet županija, a osim domaćeg,
bili su i belgijskog, njemačkog, rumunjskog, austrijskog, talijanskog i
bosanskohercegovačkog podrijetla. Na većini je unutar deklaracije
postojao navod da su mogući tragovi mlijeka i lješnjaka,
međutim, nađene količine premašuju "tragove".
Nalazili smo po više od 25 miligrama alergena u jednom
proizvodu, a već nekoliko miligrama može imati posljedice po ljudsko
zdravlje navodi Sanja Katalenić iz Odsjeka za kvalitetu hrane
HZJZ-a.
Loša
deklariranost
Primjer je to loše deklariranih proizvoda. Alergeni bi se
trebali jasno navesti ispod sastojaka proizvoda ili unutar sastojaka
boldanim slovima, da se vide. Navod da su "mogući tragovi" nedorečen je
i neobavezan dodaje S. Katalenić.
Kod tri uzorka nije bilo nikakvih upozorenja o lješnjaku, a
kod 13 o mlijeku. Inače, objašnjava, lješnjak i
mlijeko u tamnu čokoladu mogu stići tzv. križnom kontaminacijom u
proizvodnji, kad proizvodna linija nije dobro očišćena od
prethodne proizvodnje druge vrste čokolade, npr. mliječne s
lješnjacima. Nađene količine ukazuju na to da nisu uopće
čišćene i da se očito ne odvajaju sustavi za proizvodnju
različitih vrsta proizvoda.
ŠTO JEDEMO Zabrinjavajuća analiza HZJZ-a