Uvoz radnika

Evo iz kojih 10 najviše zemalja dolaze: Prošle godine izdano više od 112.000 radnih dozvola strancima

Zagreb: Sezonsko pranje prozora i staklenih fasada
Emica Elvedji/PIXSELL
09.07.2024.
u 08:39

Najviše radnika uvezli smo iz BiH, Srbije, Nepala, Indije i Sjeverne Makedonije

U prvih šest mjeseci ove godine izdano je 112.389 dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemalja, a najviše ih je izdano državljanima BiH (21.989), Srbije (18.061), Nepala (17.988), Indije (10.128) te Sjeverne Makedonije (9184). Među deset zemalja iz kojih nam dolazi najviše radnika nalaze se još Filipini (7291), Bangladeš (6291), Kosovo (4478), Uzbekistan (3000) te Egipat (2705). No podaci MUP-a o uvozu radne snage pokazuju nered na tržištu rada jer i dalje poslodavci stalno traže novu i novu radnu snagu. Od ukupnog broja izdanih dozvola za boravak i rad za novo zapošljavanje izdane su 74.184, dok je produljeno samo 26.226 radnih dozvola, a za sezonske radnike izdano je 11.939 dozvola, od toga najviše u turizmu i ugostiteljstvu (11.070).

Stalna potreba poslodavaca da uvoze nove radnike ukazuje na anomalije. Postavlja se pitanje zašto se ne produljuju dozvole za boravak i rad postojećim stranim radnicima nego se stalno traže novi. Odgovorni u sustavu trebali bi znati je li to zato što neki zarađuju na švercu radnicima iz dalekih zemalja pa im je u cilju stalno dovoditi nove, je li problem i u tome da strani radnici "nestanu" jer odu dalje u EU nakon što dobiju dozvole ili se u utrci za profitom provodi loša selekcija kadrova pa poslodavci naknadno shvate da vještine tih radnika nisu dobre. Upućeni su već prije isticali da je lani izdano više od 172 tisuće radnih dozvola, a doprinosi su plaćani za manje od 100 tisuća! Inače, još nisu izglasane izmjene i dopune Zakona o strancima nakon uočenih zloporaba.

Kada se taj zakon izglasa i stupi na snagu, uvest će se npr. crna lista poslodavaca koji neće moći uvoziti radnike jer su ih zapošljavali na "crno", regulirat će se smještaj stranih radnika, a ne samo sezonaca. Radne dozvole moći će se produljiti s jedne na tri godine. Radnicima kojima je prestao ugovor o radu, a imaju važeću dozvolu, omogućit će se da u roku od 60 dana mogu ostati u Hrvatskoj i naći novog poslodavca. Uvest će se i institut zadužnica za poslodavce koji odustanu od zapošljavanja stranca koji je stigao u RH što znači da će ga o svom trošku trebati vratiti u zemlju podrijetla. Dosad se to radilo o trošku proračuna.

Tek se treba uvesti i obveza dokazivanja da strani radnik ima kompetencije za poslove na kojima radi u nereguliranim profesijama. Inače, u prvih pola godine najviše radnih dozvola izdano je u djelatnostima turizma i ugostiteljstva (38.372), graditeljstva (36.864), industrije (13.704) prometa i veza (7723) te trgovine (4163).

GALERIJA Raskošna kuća Luke Modrića

Zagreb: Sezonsko pranje prozora i staklenih fasada
1/19

Komentara 2

ST
sttipe
14:54 09.07.2024.

Stranka opasnih namjera je bio pre blag izraz!!! Danas bi prije glas dao čet.cima, napravili bi manje štete i zla ovom narodu!! Ponekad im poželim nešto šta je kažnjivo napisati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije