Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KAKVU TREBAMO

Tržište rada u eri iseljavanja: zašto dolazi do porasta broja stranih radnika i koji su izazovi integracije

05.07.2024.
u 16:44

Suočeni s valom iseljavanja radno sposobnog stanovništa, naročito nakon primanja u punopravno članstvo u EU, hrvatsko tržište radne snage pribjeglo je uvozu radnika iz trećih zemalja. Kao i u zemljama koje je taj proces zahvatio ranije, pojačane migracije otvaraju pitanje kvalitetne integracije useljenika, a neminovno uzrokuju društvene pa i političke prijepore. Stručnjaci upozoravaju da ni na razini EU nema sveobuhvatnog koncepta migracijske i integracijske politike, a kritičari tvrde da u Hrvatskoj migracijske trendove diktiraju uglavnom poslodavci.

U Hrvatskoj danas radi više od 1,7 milijuna osoba, što je najveća zaposlenost još od pretkrizne 2008. godine. Hrvatske tvrtke i javne institucije zapošljavaju 60 tisuća radnika više nego 2008., a ta pozitivna razlika najvećim je dijelom rezultat zapošljavanje stranih radnika, te manjim dijelom angažiranja umirovljenika koji su se vratili na tržište rada. Najveći doprinos ukupnom porastu zaposlenosti u prva četiri mjeseca ove godine dali su strani državljani, odnosno radnici iz trećih zemalja (više od 43%), kojih je prema statistici HZMO-a bilo u prosjeku 74,2 tisuće ili 36% više u odnosu na isto razdoblje lani. Od 73.000 radnih dozvola većina njih izdana za novo zapošljavanje – 50.236 dozvola. Kada se pribroje korisnici mirovine koji rade na pola radnog vremena, te dvije skupine broje oko 110 tisuća osiguranika.Analitičari očekuju da će do kraja ove godine pristići više od dvjesto tisuća zahtjeva za zapošljavanje stranaca. Oni već sada čine 40 posto ukupne radne snage u građevinskom sektoru, a njihov udio sve je veći u turizmu te trgovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije