POPLAVE

U Savom opkoljenoj Mlaki postavljaju se zečji nasipi

18.04.2004.
u 00:00

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su za Sisak, Lipovljane i Kutinu

Izvanredne mjere zaštite od poplave proglašene su jučer poslije podne za Sisak, Lipovljane i Kutinu nakon što je Sava na mjernom mjestu Ustava Trebež-Retencija dosegnula 650 centimetara. Podzemne vode rijeke Strug što su poplavile dio zemljišta i skoro došle do kuća u Bročicama, južnog naselja grada Novske, od jučer djelatnici Hrvatskih voda ispumpavaju s dvjema snažnim crpkama. Veruje se da će se uspjeti smanjiti razina vode koja prijeti kućama.

Spasonosne pumpe

Na pumpnoj stanici Lončarica kod Jasenovca rade tri pumpe kojima se ispumpava 4000 litara u sekundi i dosad se uspjelo smanjiti vodostaj za 40 centimetara u proteklih nekoliko dana. Time je otklonjena opasnost od plavljenja poljoprivrednog zemljišta kod Krapja. Vodostaj zaobalnih voda rijeke Strug i voda iz Lonjskog polja i dalje raste do 15 centimetara dnevno pa su oko naselja jasenovačke općine Bukovica i Trebež, poplavljene poljoprivredne površine i dvorišta. U Mlaki, mjestu koje je danima okruženo vodom zbog rasta vode od deset centimetara jučer, u podizanje zečjih nasipa uključio se i, uglavnom, starije stanovništvo. Rukovoditelj vodno-gospodarske ispotave Novska Hrvatskih voda Ivan Hećimović kaže da je situacija ozbiljna. Zečji nasipi podignuti su zbog najavljene kiše i mogućeg rasta Save na najnižem dijelu ceste prema Košutaricama, gdje je u petak saniran pokos nasipa koji je popustio.

Uključena Civilna zaštita

Kiša koja od preksinoć pada na većini područja Hrvatske, jučer nije imala bitnog utjecaja na kretanje vodostaja rijeka, izvijestili su jučer iz Državnog centra za obavješćivanje. Vodostaj rijeke Save je u stagnaciji i blagom padu, osim kod Mačkovca i Davora, gdje je u blagom porastu. Jučer je došlo i do porasta vodostaja rijeke Strug. Glavna prijetnja na području Novske i Jasenovca je od zaobalnih voda. U selima Trancu i Uštici ponovno je poplavljeno nekoliko kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci Novske i Lipovljana pomoću crpki ispumpavaju vodu. Poplavljeno je i nekoliko kuća u selu Bukovici, a opasnost prijeti Trebežu. U pomoć stanovnicima uključile su se jedinice Civilne zaštite. Selo Mlaka još je odsječeno, a lokalna cesta Mlaka-Košutarica zatvorena za promet.

ŽELJKO GAŠPAROVIĆ, HINA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije