Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Plenković objavio da ima 76 potpisa. Malenica potvrdio da odlazi iz Vlade

Zagreb: Predstavljanje kandidata i Izbornog programa HDZ-a za izbore za Europski parlament
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/17
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.05.2024.
u 21:53

I resori su podijeljeni u novoj budućoj vladi Domovinskog pokreta i HDZ-a koja će, kako sada stoje stvari, imati i dva ministarstva više

* HDZ Domovinski pokret jučer su dogovorili parlamentarnu većinu, no bez potpisa Josipa Jurčevića
* Dabro je objasnio kako Jurčević ne da potpis, nezadovoljan jer nisu dobili i kulturu
* DP dobiva novo ministarstvo, ono demografije, ministarstvo poljoprivrede i resor energetike
* Peđa Grbin dogovor je nazvao degutantnim

 

Tijek događaja pratite u nastavku.

21:48 Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro, bio je gost RTL-a Danas i potvrdio ako mu Stranačka tijela dodijele ministarstvo da će ga objeručke prihvatiti. Dodao je kako se razgovaralo o poljoprivredi. 

"Cijeli život sam preuzimao odgovornost, kako kroz sport, tako kroz politiku. U meni je natjecateljski duh. Ono što je najbitnije, ostavljao sam rezultate iza svega što sam radio pa tako i iza svog političkog rada. U načelu, ako stranačka tijela donesu odluku da je to Josip Dabro, zašto ne?" kazao je Dabro. 


20:00 Aktualni ministar pravosuđa Ivan Malenica potvrdio je da se zahvalio i odbio ponudu Andreja Plenkovića da sudjeluje u novoj Vladi. Umjesto toga odlučio je biti zastupnikom u Saboru. Više čitajte ovdje.


18:00 Povjesničar Josip Jurčević odbio je dati svoj potpis za novog mandatara Andreja Plenkovića. Iako su još jučer iz Domovinskog pokreta poručivali da su demokratska stranka i da Jurčević neće snositi nikakve posljedice svoje odluke, 24 sata doznaje da će biti izbačen iz stranke.

“Mi smo jasno razgovarali o opcijama, ušao je na našoj listi u Sabor i mogao nam je reći da on ni u slučaju sporazuma neće dati svoj potpis za novu većinu i mandatara. Smatramo da se nekorektno ponio prema nama, ali konačna odluka je na Časnom sudu”, navodi izvor iz DP-a za 24sata.


17:00 Prema Odluci predsjednika Republike Zorana Milanovića, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja 2024. godine, u 11:00 u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu.

>> OPŠIRNIJE


16:45 - Bivši ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica neće biti dio treće vlade Andreja Plenkovića. Kako neslužbeno doznaje 24sata sam Malenica je odustao od vođenja ministarstva nakon pet godina i povlači se na osobni zahtjev. Plenković i dalje ne želi pričati o imenima u novoj vladi, ali špekulira se kako bi novi ministar mogao biti Damir Habijan obzirom  da je koalicijskim sporazumom to ministarstvo pripalo Domovinskom pokretu.


12:22 "Već danas smo prikupili 76 potpisa za formiranje nove, stabilne #VladaRH - otkrio je premijer Andrej Plenković na predstavljanju naše pobjedničke liste za europske izbore", naveo je HDZ na platformi X.

>>OPŠIRNIJE

 


14:00 DP-ov Stjepo Bartulica na konferenciji za medije komentirao je političke aktualnosti te istaknuo: "Od početka sam bio mišljenja da treba DP preuzeti odgovornost. Podržavao sam pregovore s HDZ-om i pozdravljam što je postignut dogovor. Sada imamo formu kako će izgledati većina. Idemo dalje, tek sada ulazimo u novu fazu gdje će se definirati sadržaj".

>>OPŠIRNIJE


13:57 Demografska obnova, povratak mladih, obnova sela i samodostatnost u proizvodnji hrane - ključni su to ciljevi Domovinskog pokreta koji u novom priopćenju ističe kako "borba za bolju Hrvatsku tek počinje". Naime, Domovinski pokret napomenuo je kako je na jučerašnjem sastanku Predsjedništva, prihvaćeno sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om. 

>>OPŠIRNIJE


10:47 Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro potvrdio je u četvrtak Hini da njihov zastupnik Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade zbog, kazao je, nezadovoljstva, između ostalog, što im HDZ nije dao resor kulture. "Sutra ćemo predati 12 potpisa. Gospodin Jurčević neće dati potpis, to je njegov stav i mi ga poštujemo u demokratskom tonu i duhu", kazao je Dabro nakon sjednice stranačkog Predsjedništva koja je jučer potrajala do dugo u noć. 

"Gospodin Jurčević je izrazio malo nezadovoljstvo što nismo uzeli Ministarstvo kulture, ali smo mi dali svakome za pravo da donese svoju odluku i napravi ono što želi. Mi smo stranka koja svojim članovima i zastupnicima dopušta slobodu govora i mišljenja", dodao je Dabro.

Vjeruje, kaže, da će, bez obzira što Jurčević neće dati potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću svoj potpis za mandatara, i dalje s njim dobro surađivati u stranci. 

10:00 "Pola milijuna nas je manje i odgovor na to je osnivanje novog ministarstva. Potrebno je zadovoljiti apetite za foteljama i sve se svodi na to. Nismo čuli gotovo ništa o programima osim dvije riječi - povećanje plaća i uskrata financiranja jednom tjedniku", komentirao je dogovor HDZ-a i DP-a Peđa Grbin. Rekao je kako se nije čulo kako će se nova vlada boriti s korupcijom"Kad ti je glavna poveznica novac, onda nema boljeg ljepila", ističe šef SDP-a. Kaže da raspodjela ministarstava pokazuje da su im glavni financijski interesi. "Iz DP-a su razgovarali s nama da maknemo lex AP i Turudića, glasali su u Saboru protiv toga, a sad ne govore o tome, mogu reći samo - degutantno", poručio je Grbin.

9:14 Na sjednici Vlade Andrej Plenković nije htio puno govoriti. "O daljnjim koracima o formiranju buduće vlade ćemo razgovarati sljedećih dana", poručio je na kraju. 

8:30 Danas je sjednica tehničke Vlade, a SDP i Možemo javno će obilježiti Dan pobjede, Sjednica Predsjedništva HDZ-a održat će se u 10 sati, a Nacionalnog odbora u 11.

8:00 Predsjednik Koprivničko-križevačkog SDP-a Tomislav Golubić izjavio je u srijedu da SDP na sjeveru Hrvatske ima kvalitetne ljude koji su u stanju preuzeti vođenje stranke, dok se koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić nije želio izjasniti o mogućoj kandidaturi za predsjednika. Nakon SDP-ova poraza na izborima sve se više spekulira tko bi mogao na čelu stranke zamijeniti Peđu Grbina, a iz stranačkih krugova neslužbeno se doznaje da jaki ljudi s hrvatskog sjevera razmišljaju o preuzimanju vodstva.

7:30 “Imamo dovoljno, imamo 76 potpisa. Domovinski pokret donosi 12 potpisa u ovom trenutku. Kolakušić je dao izjavu da neće potpisati i čini mi se da je na tragu tih izjava i gospodin Jurčević, ali u to nisam potpuno siguran", rekao je jučer Ivan Anušić, misleći na Josipa Jurčevića.

7:00 Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade, priopćeno je nakon postizanja dogovora. Kako je Večernji list doznao, a Plenković kasnije potvrdio, Domovinski pokret ipak je ostao bez Ministarstva kulture koje HDZ nije pristao prepustiti partnerima. No zato će DP dobiti važno Ministarstvo poljoprivrede, a osnovat će se i ministarstvo demografije. 

FOTOGALERIJA Svi žele vidjeti Rafale izbliza: Razgrabljene ulaznice za aeromiting! 'Zbog sigurnosti ih ne smijemo prodavati više'

Zagreb: Predstavljanje kandidata i Izbornog programa HDZ-a za izbore za Europski parlament
1/20

Komentara 96

LJ
ljudemisi
09:14 09.05.2024.

Imaju oni masu kvalitetnog kadra kao što je stazić, jovanović, slučajni, ahmedovička, dončić.mavas... Nije lako u toj šumi naći nešto zdravo.

MK
MKinkognito60
10:38 09.05.2024.

Grbin o degutantnosti zbog jednog ministarstva koje je čak možda i potrebno, sijećam se jedne vlade koja je imala više ministarstava kako bi zadovoljila vrlo široku koaliciju, vlada je bila vrlo bliska Grbinovom svjetonazoru i u toj vladi nije bilo ministra koji je završio mandat bez skandala. Više plaće ministrima, slažem se jer me zaista čudi kako strućnjak osobito na područjima bitnima za rzvoj privrede mogu raditi za takav mali novac. Neka Grbin ostane šef SDP-a i neka ojača ulogu Dončića i Ahmetovičke pa će HDZ biti bez brige i za slijedeće izbore.

HR
hrza
10:19 09.05.2024.

Za HDZ bi bilo najbolje da Grbin i dalje ostane na čelu SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije