Sve manje djece

U školama 193 učenika manje, nastavnici će raditi u 2 ili 3 škole

'15.04.2011. Karlovac - Ucenicima Osnovne skole Dragojla Jarnevic podijeljene edukativne biljeznice povodom Dana energetske ucinkovitosti.PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJE ZASTITITI IDENTITET DJETETA! (PREKR
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
30.08.2011.
u 09:29

Čak 25 djelatnika osnovnih i srednjih škola preraspoređeno je kako ne bi ostali bez posla

U osnovnim školama Karlovačke županije u novoj školskoj godini bit će ukupno 9133 učenika. To je 193 osnovaca ili čak sedam razrednih odjela manje nego lani.

Prebacivanje kadra

Prvašića je samo 1143. Učenika drugih razreda još je manje, 1029, a u trećima 1058. Iako će se prava situacija znati 5. rujna kada počne nastava, po Odluci o utvrđivanju razrednih odjela, iz koje proizlaze spomenute brojke, vidljivo je da se nastavlja negativan trend smanjivanja broja djece. To uzrokuju velike probleme školama, točnije nastavnicima i profesorima u popunjavanju satnice. Tako se ove godine pojavio višak od čak 25 djelatnika u osnovnim i srednjim školama. Svi su, srećom, zbrinuti. Riječ je o spremačici i kuharici, a ostalo se odnosi na predmetnu i razrednu nastavu.

 – Zbog manjka učenika i ukidanja pojedinih razrednih odjela, neki su u predmetnoj nastavi ostali na maloj satnici. Situaciju smo riješili tako da smo takav kadar prebacili u škole u kojima se pojavio višak sati – objasnila je pomoćnica predstojnika Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Vlasta Novosel.

 Iz Zagreba u Slunj

Smanjena satnica najviše je pogodila one koji predaju matematiku, hrvatski i strane jezike, ali i ostale. Povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Karlovačke županije Biserka Šintić dodaje da su uspjeli smjestiti učitelje osnovnih škola u srednju i obrnuto te da su svi zadovoljni što nitko nije ostao bez posla.

 – Uz pomoć i izuzetno dobru suradnju Ureda državne uprave nastojali smo napraviti takav razmještaj da prosvjetni djelatnici ne moraju previše putovati. No, neki će morati u dvije, tri škole, a i danas imamo situaciju da neki iz Zagreba dolaze u škole u Vojnić ili Slunj. Ili pak da iz Karlovca odlaze u Zagreb. Kolektivnim smo ugovorom definirali da se u takvim slučajevima napravi razmjena, ali samo ako postoji potražnja za tim. Međutim, manjak djece sve je veći problem. Evo, i OŠ Braće Seljan u kojoj predajem ostala je na samo dva odjela prvašića. Nekad smo imali razrede do slova H, a sada uglavnom samo A ili B – upozorava Šintić.

Komentara 1

LU
ludva
10:49 31.08.2011.

kaj vi iz večernjeg gledate kam kaj stavljate... .....vijesti iz Karlovačke ..u Zagorju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije