UPALJENI METEOALARMI

U Sloveniji najavljeno opasno olujno nevrijeme: Stiže jak vjetar i do 100 km/h!

Jako nevrijeme praćeno tučom pogodilo Lendavu u Sloveniji
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
01.08.2024.
u 11:31

Najugroženiji dijelovi bit će zapad Slovenije (Goriška), dijelovi slovenske i hrvatske Istre te Kvarner, dok će zapadni dio Hrvatske, Lika, Kordun i Banija biti u narančastom, 2. stupnju potencijalne ugroženosti.

Kako smo i najavljivali, s današnjim danom dolazi do promjene vremena. Hrvatsku u večernjim satima u četvrtak i petak očekuje pad temperature popraćen grmljavinom i pljuskovima. Iznad Italije i Austrije poslijepodne će nastati oluje koje će se premještati prema sjeverozapadu i sjeveru Slovenije, a zatim putovati prema istoku, dijelom i prema jugoistoku. Najveća intenzivnost oluja očekuje se prema večeri ili noći, kada će se nad Italijom formirati velika skupina oluja.

Ova skupina stvorit će širok i jak olujni pojas koji će prelaziti zapad i jugozapad Slovenije. Najugroženiji dijelovi bit će zapad Slovenije (Goriška), dijelovi slovenske i hrvatske Istre te Kvarner, dok će zapadni dio Hrvatske, Lika, Kordun i Banija biti u narančastom, 2. stupnju potencijalne ugroženosti. Tijekom formiranja olujnog pojasa bit će potrebno obratiti pozornost na moguće jače grmljavinske oluje i vjetar koji može doseći brzinu od 100 km/h i više.

Foto: Neverin.hr

 

S obzirom na to da je još uvijek nejasno točno kretanje linije oluje, preporučuje se praćenje radarskih snimaka, službenih vremenskih prognoza i stranice Neurja na Facebooku. Posebno pozorne trebaju biti osobe koje borave u kampovima, a oni koji kampiraju na otvorenom trebaju se skloniti na sigurno. Također, u potencijalno opasnim područjima ne preporučuje se odlazak u planine. Prema najavama Neurja, olujno nevrijeme u petak će se premjestiti istočnije, ali se neće smiriti. Stoga pratite vremenske prognoze i budite oprezni ako se nalazite u područjima koja bi mogla biti ugrožena.

Podsjetimo, iz DHMZ-a su nam javili kako je će danas vjetar biti još slabiji, što je povoljna okolnost. Pred nama su nestabilniji i nešto hladniji dani, počevši od kraja četvrtka kada se na zapadu očekuju pljuskovi i grmljavina, dok će petak biti najnestabilniji s mogućim lokalnim grmljavinskim nevremenima, posebno u unutrašnjosti i sjevernom Jadranu.

"Od nedjelje se očekuje povratak sunčanijeg stabilnijeg vremena s porastom temperature. Sljedeći tjedan ponovno očekujemo vrućine širom Hrvatske, a toplinski val će se najintenzivnije osjetiti na Jadranu, osobito u Dalmaciji, gdje bi temperature mogle prelaziti 36°C, posebno u drugom dijelu tjedna", javljaju nam iz DHMZ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije