ODBIJEN OSTOJIĆEV PRIJEDLOG

U SOA-inom izvješću o Milanovićevim financijerima krije se razlog zašto nije sazvano Vijeće za nacionalnu sigurnost

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
15.10.2024.
u 18:43

Vladajući su danas bez ostatka odbili prijedlog SDP-ova Ranka Ostojića da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kojem je na čelu, pozove Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da sazovu sjednicu tog vijeća, koje se ne sastaje godinama.

Ni činjenica da su iz Vlade i HDZ-a u javni prostor plasirane tvrdnje da kampanju predsjednika države Zorana Milanovića financiraju Rusi ni Milanovićevo inzistiranje na tezi da bi slanje hrvatskih vojnika u NATO-ov stožer za potporu Ukrajini u Njemačkoj značilo uvlačenje NATO-a, a onda i Hrvatske u rat, parlamentarnoj većini nisu dovoljni dobri argumenti da bi iz Sabora zatražila sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vladajući su, naime, danas bez ostatka odbili prijedlog SDP-ova Ranka Ostojića da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kojem je na čelu, pozove Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da sazovu sjednicu tog vijeća, koje se ne sastaje godinama.

FOTO Pogledajte kako su Milanović i Plenković izgledali u djetinjstvu: Danas su 'smrtni neprijatelji', a sukob seže u 2012.

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
1/44

"Predlažem donošenje zaključka kojim bi Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pozvao predsjednika RH i predsjednika Vlade da zajednički sazovu Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog potrebe usklađivanja stavova, donošenja smjernica i zaključaka te utvrđivanja mjera u području nacionalne sigurnosti kako bi se razmotrila otvorena pitanja iz područja nacionalne sigurnosti, a posebno pitanje usmjeravanja rada SOA-e", predložio je Ostojić, kako prenosi Hina, na sjednici Odbora.

Ostojića je na ovaj prijedlog, očito, potaknula i spomenuta situacija s tvrdnjom da se prikupljaju dokazi o navodnim ruskim financijerima Milanovićeve kampanje, o čemu je ovih dana javno govorio i HDZ-ov kandidat za predsjednika države Dragan Primorac, koji u takve istrage, da i postoje, ne bi smio imati uvid.

VEZANI ČLANCI:

O tim tvrdnjama Odbor je, kako smo već izvijestili, tražio i dobio izvješće SOA-e, konkretno odgovor na pitanje je li točno da Rusi financiraju Milanovića te prikuplja li netko dokaze o tome. A SOA je, kako je izvijestio Ostojić, na oba pitanja odgovorila negativno, što bi značilo da se radilo o neistinitim informacijama. I tu se vjerojatno krije razlog zašto se nitko od vladajućih na Odboru nije osvrtao na prijedlog da se Vijeće za nacionalnu sigurnost sazove zbog "usmjeravanja rada SOA-e", odgovorili su tek na dio Ostojićeva prijedloga koji se odnosi na slanje vojnika u Njemačku.

Oporbeni zastupnici argumentirali su da je sjednica Vijeća nužna jer oko te teme nema suglasja između "dva brda". "S obzirom na to da se u medijima izuzetno puno priča o pitanju NATO misije i da imamo dvije državne instance koje daju oprečne informacije o obuhvatu te misije, nužno je da se sazove Vijeće kako bi mi koji moramo o tome glasati imali točne informacije", obrazlagala je Sandra Benčić (Možemo), a sličnog stava je i nezavisni Josip Jučrević.

"Treći svjetski rat je započeo, ne znam pratite li vi to, i nacionalna sigurnost je iznad svega, a mi imamo dva tijela koja ne komuniciraju. Neka se napokon sastanu, posvađaju, potuku, ali moraju se naći", kazao je Jurčević. Oporba je upozoravala i da je usuglašavanje između predsjednika Vlade i države po ovim pitanjima i ustavna obveza jednog i drugog.

"Bez obzira na to što netko misli o nekome, postoji ustavna kategorija koja kaže da bi ova dvojica trebala razgovarati, pogotovo o ovako važnim temama. Nisam našao da piše u Ustavu kako Plenković ako je nesretan ne mora razgovarati", rekao je Mišel Jakšić (SDP), uvjeren da Plenković na taj način Sabor dovodi u situaciju da bude "smokvin list za njegovo kršenje Ustava".

VEZANI ČLANCI:

No ovi argumenti, bilo da su došli iz lijeve ili desne oporbe, nisu pokolebali članove Odbora iz reda vladajućih, koji su stegovno digli ruke protiv ovog predloženog zaključka. Ante Deur (HDZ) argumentirao je da bi se zaključkom kakav je predložio Ostojić Odbor svrstao na jednu stranu u nesuglasicama između Plenkovića i Milanovića, a Ostojića je prozvao da Odbor vodi tako da odlazi na Pantovčak po mišljenje.

I on i HSLS-ov Dario Hrebak isticali su kako nema ni govora o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu o kojem govori Milanović. "Od njih 30, samo se iz dvije zemlje ne ide u Njemačku – iz Hrvatske i Mađarske. A oprečna mišljenja imamo baš pred predsjedničke izbore. Ako ne znate kome vjerovati, vjerujte svojoj glavi", poručio je Hrebak. 

FOTO Milanovićev život u slikama – od malih nogu do političke karijere

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio je svečani prijam na kojem je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
1/42

Komentara 9

ZW
zweistein
19:30 15.10.2024.

jel ima koji dokaz da ga rusi ne financiraju...

Avatar Čobanka
Čobanka
19:54 15.10.2024.

ruski čovjek 😂🤣

Avatar southman
southman
19:21 15.10.2024.

E moj Jurčevicu ! Sabor je podijeljen oko SAD-a i Rusije. To vidi svaka budala. Na celu vijeca za nacionalnu sigurnoat sjedi sin bivseg udb.ša. Što to govori ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije