dvadeseta godišnjica

U Srebrenici još traže 1300 bošnjačkih žrtava

Srebrenica
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
10.07.2015.
u 16:45

Jedan od dječaka koji je preživio srebrenički masakr, tada dvanaestogodišnji Adel Šabanadžović, jučer se slomio shrvan boli na ispraćaju svojih sumještana

Na sutrašnjem obilježavanju 20. obljetnice najveće bosanskohercegovačke i europske mrlje na savjesti nakon Drugoga svjetskog rata okupit će se brojni uzvanici, obitelji žrtava, svi oni na kojima je srebrenički masakr ostavio dubok trag. Okupit će se tu nakon traumatičnog tjedna, u kojemu je Vijeće sigurnosti UN-a zbog ruskog veta odbilo posebnu rezoluciju o Srebrenici. Tu će biti čak i oni koji su podržali taj dokument ili ga osmislili, a prije 20 godina sramno su predali više tisuća bošnjačkih mladića i muškaraca na milost i nemilost krvniku Ratku Mladiću i njegovim ubojicama.

“Dušu su mi oteli”

Njihova tijela, koja su bila razbacana u desecima jama, nakon što su 20 godina identificirana DNK metodom, jučer su iz Sarajeva krenula na vječno počivalište u Potočarima kod Srebrenice, upravo u mjesto u koje su se pred Mladićevim kordonima smrti sklonili pripadnici mirovnih snaga UN-a iz nekad zaštićene zone Žepe i Srebrenice.

Jedan od dječaka koji je preživio srebrenički masakr, tada dvanaestogodišnji Adel Šabanadžović, jučer se slomio shrvan boli na ispraćaju svojih sumještana. Kako kaže, donosio je vodu kako bi se Mladićevi ubojice mogle oprati nakon pokolja, a svjedočio je i masovnim silovanjima Bošnjakinja.

Behija Ordagić u Srebrenici je izgubila sina jedinca i muža. – Muž i sin otišli su bježati preko šume, ali ih više nikad nisam vidjela. Sjećam se kao sada kako su mi mahnuli. Dušu su mi moju oteli, sve su mi pobili – kaže Ordagić. Tisuće su sličnih svjedočanstava o stravičnim razmjerima genocida u Srebrenici. Postoji još pedesetak grobnica, a traga se za još 1300 ubijenih bošnjačkih muškaraca i mladića. Žrtvama se poklonila i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je u Sarajevu saslušala predstavnike stradalničkih udruženja.

BiH nije pomogao ni ruski veto u Vijeću sigurnosti ni donošenje rezolucija u Europskome parlamentu ili američkom Kongresu. Ta država živi u stanju zamrznutog konflikta i posebnih svjetova, a tri naroda nastavljaju se još snažnije samosažalijevati ne pokazujući pretjeran senzibilitet za žrtve iz drugih naroda. O tome svjedoči i jučerašnji napad kada je jedan Srbin u Han Pijesku nekoliko puta udario po kamionu koji je prevozio ostatke žrtava.

Vučić u Srebrenici

U Srebrenici je pak Rusima zbog njihova “njet” poručeno da njihov diplomat nije dobrodošao na obilježavanje 20. obljetnice zločina. A tamo će srbijanski premijer Aleksandar Vučić biti na najneugodnijoj misiji, težoj čak i od susreta s kosovskim čelništvom kada je neformalno priznat suverenitet te bivše pokrajine. S njim će biti i čelništvo BiH bez srpskog kolege Mladena Ivanića, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i nekoliko kolega iz regije. Najzvučnije ime u Srebrenici bivši je američki predsjednik Bill Clinton koji je izaslanik predsjednika SAD-a Baracka Obame. On je nakon pokolja u Srebrenici naložio vojnu intervenciju.

No, prema nedavnim tvrdnjama i razotkrivenim podacima u aferi Wikileaks, SAD, Francuska i Velika Britanija, koja je inicirala rezoluciju o Srebrenici, znali su tjednima prije za Mladićev monstruozni plan i nisu ga zaustavili iako su mogli pokrenuti zračne napade i zaustaviti uništavanje zaštićene UN-ove zone. Mnogi smatraju da zbog toga ni njihova savjest nije potpuno čista!

>>'Žrtve su prije 20 godina ubijane oružjem, a danas se pokušavaju ubiti šutnjom visoke politike'

>>Tražeći kosti svojih najmilijih u šumama kraj Srebrenice, pronašao ostatke 300 žrtava masakra

Komentara 18

BC
bura.curba
18:50 10.07.2015.

pored svijetskih Licnosti kao Bil Klinton i Angelina Jolie, bice tu i predsjednica Hrvatske Kitarovic, Premier Kosova Thaqi , te mnoge druge poznate licnosti politike , kulture, humanosti itd..

ML
Mlinaric
18:54 10.07.2015.

srbiji i srbinu ne vjeruj, ali cuvaj se da mu ne cinis nepravde, srbi kada cine nepravde tesko njih priznaju, a ako priznaju to rade zato sto moraju, malo ih je onakvih kao sto treba

Avatar mason
mason
19:51 10.07.2015.

Vucic dolazi u Srebrenicu.Kazu da se zlocinac vrati na mjesto zlocina.Evo ko kapetan dragan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije