sveukupno 11 gradova

U subotu "Hod za život" u Zagrebu

Najavljen sedmi po redu Hod za život u Zagrebu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
11.05.2022.
u 12:40

Sedmi "Hod za život" održat će se u subotu, 14. svibnja, pod geslom "Život je zakon", a građani će se okupiti u 11 sati kod HNK i potom hodati za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, najavili su organizatori.

Članica Nacionalne koordinacije "Hoda za život" Hrvatska i organizacijskog tima za Zagreb Andreja Duvančić najavila je u srijedu na konferenciji za novinare da će povorka hodati od HNK, Frankopanskom ulicom, Ilicom do Trga bana Jelačića i Praškom ulicom do Zrinjevca.

Građani će na Zrinjevcu čuti liječnika koji se koristi prizivom savjesti i majku koja je u šestom mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno. "Hod za život zalaže se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji", poručila je.

Podsjetila je kako su prošlu subotu hodali u Varaždinu, Vinkovcima i Slavonskom Brodu i najavila da će se svake iduće subote u svibnju i dvije subote u lipnju hodati u Splitu, Imotskom, Zadru, Pločama, Sisku, Osijeku i Rijeci, ukupno u 11 hrvatskih gradova.

"Hodamo potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem", poručila je Duvančić, i sama trudnica.

Ljudski život počinje začećem

Mi koji živimo u demokraciji suodgovorni smo za zakone i odnos društva prema najranjivijima i bolesnima. Trudnice i majke male djece su po radnim pravima najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj, ustvrdila je. 

Članica organizacijskog tima "Hoda za život Zagreb" Kristina Kolovrat podsjetila je da su četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj na pitanje Ustavnog suda - kad započinje ljudski život, odgovorila – začećem.

Naglasila je kako svaka žena ima pravo na točne informacije o razvoju svog djeteta i posljedicama pobačaja. Djetetovo srce kuca već 18. dan od začeća, do 8. tjedna svi su tjelesni organi formirani, s 10 tjedana dijete već ima isti otisak prsta do kraja života, s 12 tjedna dijete se smiješi, a od najranije dobi nerođeno dijete osjeća bol, rekla je.

Poduzetnik Luka Holjevac zahvalio je svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili majku i nerođeno dijete.

Priziv ili prigovor savjesti odluka je pojedinca da odbije izvršiti neku obvezu koju mu nameće pravni sustav. Pravo na priziv savjesti proizlazi iz slobode savjesti, koja je zajamčena člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka i hrvatskim Ustavom, naglasio je Holjevac.

Ključne riječi

Komentara 17

RO
ronyday
15:10 11.05.2022.

Trebalo bi napraviti Hod za Hrvatsku da se pokrene lustracija, istina koju dugujemo stotinama tisuća Hrvata koje je pobila zločinačka partija na čelu sa monstrumom, jednim od najvećih zločinaca svijeta. To je uvjet za pomirenje naroda i budućnost Hrvatske.

Avatar Francek007
Francek007
13:32 11.05.2022.

Markička na aparatima.

TA
Tarantula
13:52 11.05.2022.

Čudno kako se više brinu za nerođenu nego za rođenu djecu. Naime kakav je to Bog koji djetetu podari tumor, nabijem ga na onu stvar. Naime kada bi smo svi uslišali želje desničara i kada bi sve žene rađale kaoo lude, danas bi smo premašili 10 milijardi stanovnika na planeti i krenuo bi pravi pokolj za resurse, e to je ona stvar koji desničari ne mogu razumjeti, resursi su ograničeni, ponašaj se odgovorno! Imaš sedmero djece i socijalan si slučaj...razmišljaj glavom i budi odgovoran!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije