Eurostat

U Švedskoj 51% samačkih kućanstava, u Hrvatskoj ih je više od upola manje

Home alone
Foto: GettyImages
10.07.2018.
u 06:45

Najmanje samačkih kućanstava imaju Malta, manje od 20%, zatim Portugal i Slovačka (22%) te Hrvatska.

Broj samačkih kućanstava iz godine u godinu u porastu je u Europskoj uniji pa je lani samačkih kućanstava u Uniji bilo više od trećine ili, preciznije, 34 posto. Još 2010. udio kućanstava sa samo jednom osobom u EU iznosio je 31 posto.

Najmanje samačkih kućanstava imaju Malta, manje od 20%, zatim Portugal i Slovačka (22%), ali po najmanjem udjelu građana koji žive sami u kući u EU je i Hrvatska u kojoj je broj takvih kućanstava oko 23 posto. Uz tradicionalne razloge takvi podaci govore dosta i o standardu jer su kod nas mladi ljudi, primjerice, zbog financijskih razloga prisiljeni s roditeljima živjeti do trideset i neke za razliku od mladih u skandinavskim zemljama.

Nije slučajno da je Švedska vodeća u EU po udjelu samačkih kućanstava kojih je u toj zemlji rekordan broj, 51 posto. No treba voditi računa i tome da se mladi Šveđani, za razliku od mladih u Hrvatskoj, osamostaljuju praktički čim postanu punoljetni pa i oni time doprinose udjelu samačkih kućanstava. Nakon Švedske najveći udio samačkih kućanstava ima Danska (44 posto), zatim Litva (43 posto). Slijede Finska i Njemačka s više od 40 posto takvih kućanstava. Letonija je pak u proteklih sedam godina zabilježila porast broja samačkih kućanstava s 25% u 2010. na 35% u 2017.

Home alone
1/6

Komentara 5

SO
sokodnaranče
08:39 10.07.2018.

Jel dobro zivjet kao samac? Pa bolji je obiteljski stil zivota, kao sto ga imamo u našoj zemlji :)

Avatar AligatorXO
AligatorXO
07:09 10.07.2018.

VL po običaju o onome što šteti hrvatskom narodu govori u superlativima pa tako i u ovom članku čitatelju ostavlja dojam kako smo za razliku od ostalih zaostali. Koliko je poželjan samački način života pogledajte u odličnom filmu "Švedska teorija ljubavi " ima na YouTube s hrvatskim prijevodom.

5S
505.scrtom
11:30 10.07.2018.

Singl samacka kucanstva su losa za drustvo. Sama rijec kaze samacka sto znaci bez partnera i bez dijece a to dovodi jos prije do demografskih problema..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije