Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKI REZULTATI

U svibnju rekordi, ali lipanj turistički mršaviji nego lani

Šibenik: Tijekom velike vrućine praznim ulicama jedino prolaze turisti
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
21.06.2024.
u 15:45

Zadnjih godina k nama su dolazili i gosti koji su prije korone putovali u druge zemlje, pa i daleke, i sad se neki vraćaju prijašnjim odredištima

Nakon rekordnih prvih pet mjeseci, lipanj ne protječe kako bi turistički radnici željeli, ali protječe kako su očekivali. Blagdan Duhova, koji zahvaljujući neradnim danima pokreće na putovanja Nijemce i Austrijance, ove je godine podebljao svibanjske rezultate, lani lipanjske i unaprijed se znalo da će zbog toga ove godine šesti mjesec biti nešto mršaviji. Ne svima i ne cijeli lipanj, ali pojedine regije u prvih dvadesetak dana tekućeg mjeseca u minusu su prema lani. U cjelini drame nema.

U svibnju plus od 27 posto

Trenutačno u zemlji tako boravi 460.000 turista, a prošle godine na isti dan bilo ih je 445.000. No Istra, recimo, kumulativno za prvih 19 dana ovog mjeseca bilježi dvoznamenkasti manjak broja gostiju i 24 posto manje noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

– Da, ali zato smo tijekom prošlog, petog mjeseca imali 27 posto više noćenja nego u svibnju lanjske godine – kaže direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

VEZANI ČLANCI:

– Znali smo da će ovogodišnji peti mjesec biti ekstremno dobar i ne smatramo da je lipanj problem. Trenutačno se u Istri odmara 140.000 gostiju, a pravu sliku kako je proteklo prvih šest mjeseci imat ćemo 1. srpnja, kada ćemo imati ukupne brojke za svih šest mjeseci. Vjerujemo da će eventualni minus prema lanjskih šest mjeseci konkretno u Istri iznositi relativno zanemarivih 1,5 posto – predviđa Ivošević.

No očito je da postpandemijsko razdoblje, kad su gosti obilatom posjetom mazili hrvatski turizam, završava. Na tržište su se punom snagom sada vratile sve turističke zemlje i opet počinje faza, slikovito rečeno, rudarenja za svakog gosta. Hoće li to otežati i više cijene u Hrvatskoj, s kojima su se preklani, a pogotovo lani suočili mnogu naši gosti, mišljenja su podijeljena. Po jednima nema straha, hrvatska je turistička ponuda sve kvalitetnija i nema razloga da bude jeftinije nego kod konkurenata. Drugi pak nisu sigurni da su više cijena i viša kvaliteta baš svuda i uvijek išli ruku pod ruku, vjeruju da je dio domaćina napravio veći iskorak u cijenama nego u kvaliteti.

 

GALERIJA Toplinski val pogodio Dalmaciju: Građani i turisti spas traže na obližnjim plažama i fontanama
Šibenik: Tijekom velike vrućine praznim ulicama jedino prolaze turisti
1/35

– Da, protekle tri godine k nama je dolazio i dio gostiju koji je ranije putovao u druge destinacije, pa i daleke, a zbog korone su preferirali bliže zemlje. Sada se neki možda vraćaju i svojim prijašnjim odredištima. Što se rasta cijena tiče, činjenica jest da ne možemo govoriti da je hrvatska turistička ponuda u cjelini na premium razini kakvoj težimo. Tome su vrlo blizu pojedine destinacije poput Rovinja, Opatije ili, recimo, Dubrovnika. Ali uz samo 180.000 kreveta u hotelskom smještaju i 1,3 milijuna kreveta u privatnom smještaju, kad registriranim ležajevima pribrojimo i nekomercijalne krevete u vikendicama i stanovima za odmor, jasno je da to sve ne isporučuje premium kvalitetu. Također, jasno je i da smo u određenim segmentima poput ugostiteljstva, kampova i u dijelu privatnog smještaja cijenama na gornjoj granici. S tim da se mora reći, kada sam smještaj, sadržaji i servis zadovoljavaju svojom kvalitetom, gosti se ne bune. Problem nastaje kad cijena nije opravdana kvalitetom. Naravno, gost gleda i koliko ista usluga stoji u drugim zemljama i, ako je negdje 20-30 posto jeftinija nego u Hrvatskoj, ništa ga ne vezuje da ostane kod nas – upozorava direktor TZ-a Istre, koja se među prvima na Jadranu orijentirala na kvalitetniji turizam i goste bolje platežne moći.

Neugodno cvjetanje mora

Ta se regija, inače, proteklih tjedana suočila i s neugodnim cvjetanjem mora. Naš sugovornik podsjeća da se radi o prirodnom procesu od kojeg nema opasnosti za kupače, ali priznaje da je to nekima moglo pokvariti ugođaj.

– Njemački i austrijski mediji pisali su o cvjetanju, no gore je kad napišu da su plaže prljave jer se ne čiste – veli Ivošević, koji ne vjeruje da je cvjetanje mora smanjilo broj turističkih dolazaka ovog mjeseca. Kako god, ključna će biti iduća dva mjeseca, tijekom kojih domaći turizam ostvari pedesetak posto godišnjeg turističkog prometa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije