Hrvatska će pomoći

'U Ukrajini je 80 Hrvata, spremni smo pružiti utočište'

Izjava Gordana Grlića Radmana prije sjednice Vlade RH na temu početka rata u Ukrajini
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
24.02.2022.
u 18:58

Svima se preporučuje da se jave u veleposlanstvo u Kijevu, u kojem ostaje veleposlanica Anica Đamić, koja neće biti povučena

Hrvatska bi pregazila sva svoja načela kada danas ne bi stala uz bok ukrajinskom narodu, koji se pokazao kao velik prijatelj hrvatskog naroda. U ovoj izvanrednoj situaciji spremni smo humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini. Spremni smo prihvatiti i ukrajinske izbjeglice bude li za to potrebe.

U tome, nažalost, imamo velikog iskustva iz Domovinskog rata i rata u BiH, rekao je premijer Andrej Plenković.

Prema informacijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Ukrajini je trenutačno oko 80 hrvatskih državljana, a prije nekoliko dana bilo ih je 120. Svima se preporučuje da se jave u veleposlanstvo u Kijevu, u kojem ostaje veleposlanica Anica Đamić, koja neće biti povučena.

– Prometnice su zakrčene, ali veleposlanstvo stoji na raspolaganju i dobrodošao je svatko tko želi utočište – kaže ministar Gordan Grlić Radman. Vjerojatno će se o izbjeglicama i njihovu prihvatu razgovarati i na razini EU. Grlić Radman danas je ruskom veleposlaniku u RH Andreju Nesterenku u ime Vlade izrazio snažnu osudu invazije.

– Veleposlanik je htio napraviti povijesni diskurs i ukazati na NATO-ov angažman u drugim državama na primjeru bombardiranja Beograda. Rekao sam mu da je tada spriječena humanitarna katastrofa prema kosovskom narodu – kazao je Grlić Radman.

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

>> VIDEO Što agresija Rusije znači za Hrvatsku?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije