USPJEH

U virovitičkoj Općoj bolnici prvi carski rez u spinalnoj analgeziji

operation-txt.jpg
Foto: Marija Lovrenc
28.10.2008.
u 16:35

Liječnici virovitičke Opće bolnice s odjela rodilišta prošlog su tjedna prvi put izveli operaciju carskog reza u spinalnoj analgeziji. Za razliku od tradicionalnog carskog reza, u kojem se pacijentica uoči poroda uspavljuje i budi nakon poroda, 29-godišnja Jasmina Blažinčić iz Špišić Bukovice kod Virovitice, cijelo je vrijeme operacije bila budna i svjesna te komunicirala s liječnicima dok je na svijet donosila malu Niku.

Blokirana bol
- Riječ je o zahvatu koji se primjenjuje pri porodu kada se zbog povećanih rizika ne može pristupiti uspavljivanju tijekom carskog reza. Bojali smo se da zbog povećane tjelesne težine i kratkog vrata mogu nastati ozbiljne poteškoće prilikom intubiranja. To bi izravno ugrozilo ne samo život pacijentice nego i djeteta, pa smo se kao tim odlučili za operaciju u spinalnoj analgeziji.

Umjesto anestezije, gospođa Jasmina je dobila injekciju između kralježaka. Anestetik je djelovao tako da joj je blokirao osjet boli od trbuha naniže, a ona je ostala budna i svjesna i cijelo vrijeme s nama pričala - kaže o zahvatu dr. Tvrtko Kovačević, šef rodilišta. Sama je operacija, od primanja injekcije do šivanja i završnih zahvata, trajala tek pola sata.

- Znala sam da sam usred operacije, ali niti jedne sekunde nisam se bojala. Liječnici su bili jako dobri prema meni, pričali smo o obitelji, suprugu koji radi u Njemačkoj, mojim kćerima koje čekaju sestricu. Niti jedan tren nisam osjetila bol - o operaciji priča majka Jasmina, inače nezaposlena.

Treći carski rez
- Luciji je sedam, a Emi dvije i pol godine i obje sam rodila carskim rezom. Sjećam se, sve majke u rodilištu pričaju o tom trenu kad sve prođe i kad im dijete stave na grudi. Ja sam djevojčice uvijek vidjela tek dan nakon poroda, još u stanju oporavka. Zato mi je ovaj porod bio poseban.

Liječnici su jedan tren pričali sa mnom, kao da se ništa ne događa, a već sljedeći vidjela sam Niku, moje malo čudo koje su držali u rukama. To je osjećaj koji se nikad ne zaboravlja, kao da sam prvi put postala majka - kaže ganuta Jasmina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije