Promocija turističkih zanimanja

Učenici i studenti upoznali priče ponajboljih hrvatskih boutique hotela

art'otel Zagreb
Foto: art'otel Zagreb
1/4
05.06.2024.
u 16:45

Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia projekt „Upoznajte naše priče - promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do stručnog kadra i održivog turizma u jedinstvenim luksuznim hotelima“ provela je drugu godinu za redom.

U sklopu projekta  „Upoznajte naše priče - promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do stručnog kadra i održivog turizma u jedinstvenim luksuznim hotelima“ koji je Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia provodila od srpnja prošle godine do kraja svibnja ove godine, više desetaka mladih dobilo je priliku izbliza vidjeti kako izgleda raditi u visokom turizmu.  Projekt je  podržalo i sufinanciralo Ministarstva turizma i sporta, a pridruženi partneri su bili Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Turističko-ugostiteljska škola Split te Zagrebačka škola ekonomije i managementa.  

U sklopu projekta učenici srednjih i osnovnih škola realizirali su 55 obilazaka različitih hotela, čalnova Udruge  Impresia, 15 učenika sudjelovalo je u satu otvorenih vrata, a dva studenta i na edukaciji sa djelatnicima Impresia hotela. Tijekom obilazaka različitih hotela učenike i studente se upoznavalo sa funkcioniranjem hotela i različitim hotelskim odjelima te ih se isticanjem pozitivnih primjera razvoja karijere djelatnika hotela Udruge upoznavalo s karijernim mogućnostima i različitim zanimanjima u turizmu. Prijavljeni učenici i studenti su imali priliku razgovarati s djelatnicima hotela te dobiti savjete za početak i razvoj karijere u turizmu.

U projektu „Upoznajte naše priče   - promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do stručnog kadra i održivog turizma u jedinstvenim luksuznim hotelima“, koji je počeo 1. srpnja 2023., a završio  31.5.2024.,  pridruženi partneri bili su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Turističko-ugostiteljska škola Split, Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

VEZANI ČLANCI: 

 - Naši partneri i zainteresirani učenici prepoznali  su u našem projektu profesionalnu podršku za start i razvoj karijere u turizmu. Svi hoteli Udruge Impresia velike napore ulažu u angažman domaće radne snage zbog važnosti prenošenja gostima autentičnog doživljaja i lokalne kulture koji su okosnica naše visoko personalizirane usluge. Svake godine susrećemo se sa sve većim izazovom po pitanju radne snage i stoga je izuzetno važno kontinuirano motivirati mlade za rad u turizmu i upoznavati ih s ljepotom i dinamičnosti mogućih zanimanja. Zato nam je drago što ovaj projekt provodimo drugu godinu zaredom u suradnji dodatno inspiriramo učenike za različite karijere u turističkom sektoru, kazao je predsjednik Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia i vlasnik hotela Vestibul Palace u Splitu Nenad Nizić.

Predstavnik Ministarstva turizma i sporta Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije, istaknuo je da su kvalitetni ljudi preduvjet za održivi razvoj turizma.

- Ministarstvo turizma i sporta  kontinuirano provodi niz aktivnosti radi osiguranja kvalitetne radne snage u turizmu. Neke od aktivnosti koje provodimo su: promocija zanimanja, sufinanciranju projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu te dodjela stipendija. U razdoblju od 2021. do 2023. za sufinanciranje 72 projekta udruga izdvojeno je ukupno 1.491.187 eura, dok je u 2024. za tu namjenu osigurano 535.000 eura. U razdoblju od 2016. do 1. lipnja ove godine sufinancirano je 1880 stipendija u iznosu od 4.566.728 eura, a za promociju zanimanja kroz projekte srednjih škola u razdoblju 2020.-2024. ukupno je dodijeljeno 418.094 za 53 projekta. Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je projekt Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia kao izvrstan primjer sinergijskog djelovanja koji doprinosi promociji zanimanja u turizmu, potiče mlade na početak i razvoj karijere u ovom sektoru i upoznaje ih s prednostima rada u turizmu u Hrvatskoj kroz konkretna iskustva i primjere – izjavio je Štefičar.  

>>> FOTO Neviđeni luksuz u zagrebačkom hotelu u kojem ispunjavaju sve želje

art'otel Zagreb
1/37

Generalna direktorica zagrebačkog art'otela Stanka Karažija, koji je jedan od sedamnaest članova Udruge Impresia, otkrila je da su učenici bili mahom  oduševljeni upoznavanjem hotela i hotelskih operacija unutar istog.

- Približili smo im jedan moderniji pristup u odjelu hrane i pića koji je u art’otelu zbog svojih specifičnosti ponude uistinu poseban. Same priče o iskustvima naših voditelja odjela su ih se dojmile te su s pozornošću poslušali savjete koje smo im uputili. Nastojali smo ih upoznati i s pozicijom turizma i hotelijerstva općenito danas, kako u našoj zemlji tako i globalno, i vjerujemo da smo im time pomogli utvrditi želju da svoju karijeru startaju i razvijaju u turizmu. Nekoliko je učenika izrazilo želju obavljati i stručnu praksu u art’otelu Zagreb te su poduzeti koraci kako bi i to realizirali - rekla je S. Karažija.

Inače, Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela osnovana je 2018., zasad ima, kao što smo spomenuli, 17 članova, a okuplja pomno birane i jedinstvene luksuzne hotele, koji gostima nude jedinstvena, autentična i domaća iskustva. Također, hoteli se redom nalaze na posebnim lokacijama, bile to tisućljetne jezgre slikovitih gradova pod zaštitom UNESCO-a, palače rimskih careva ili luksuzni plemenitaški dvorci nekadašnje trgovačke vlastele, a nose četiri ili pet zvjezdica ili, pak, oznaku  heritage hoteli. Svi se mogu pohvaliti visoko  personaliziranom uslugom i vrhunskom gurmanskom ponudom, a u tom društvu su San Rocco Heritage Hotel (Brtonigla), Meneghetti Wine Hotel & Winery (Bale), Isabella Valamar Collection Island Resort (Poreč), Hotel Adriatic (Rovinj), Grand Hotel Brioni A Radisson Collection Hotel (Pula), Bevanda Hotel & Restaurant (Opatija), art'otel Zagreb (Zagreb), Bastion Heritage Hotel (Zadar), Armerun Heritage Hotel & Residence (Šibenik), Vestibul Palace (Split), briig boutique hotel (Split), Martinis Marchi Heritage Hotel (Maslinica, otok Šolta), Adriana Hvar Spa Hotel (Hvar, otok Hvar), Emotheo Heritage Hotel (Imotski), Lešić Dimitri Palace (Korčula, otok Korčula), Kazbek Boutique Hotel (Dubrovnik) i The Pucić Palace (Dubrovnik).

>>> FOTO Ovo je 20 najviših nebodera u Hrvatskoj

art'otel Zagreb
1/40
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije