Humanitarna akcija

Učenici izradili dvije dječje sobe za obitelj u potrebi: Napravili pripadajuće ormare i radne stolove

storyeditor/2023-12-17/20231216_100443.jpg
19.12.2023.
u 12:00

Akciju su, u sklopu praktične nastave, realizirala djeca iz Obrtne tehničke škole iz Splita koja su, zajedno sa svojim profesorima, uljepšala Božić obitelji Đurić iz Vukovara koju čini samohrana majka Andrea Đurić s četvero djece

Predbožićno vrijeme već tradicionalno je vrijeme kada se na razne načine pomaže obiteljima u potrebi kako bi što sretnije i dostojanstvenije proslavili Božić, a onda i Novu godinu. Tada se redaju razne akcije, u koje se uključuju tvrtke, udruge, ali i škole i obični građani, a koje vraćaju vjeru u ljude i pokazuju da uvijek ima onih koji su spremni pomoći na neki način. Jedna od takvih akcija je i ona koju su realizirala djeca iz Obrtne tehničke škole iz Splita koja su, zajedno sa svojim profesorima, uljepšala Božić obitelji Đurić iz Vukovara koju čini samohrana majka Andrea Đurić s četvero djece. Oni su tijekom proteklih nekoliko tjedana radili na izradi dvije dječje sobe za ovu obitelj s pripadajućim ormarima i radnim stolovima.

Dječje sobe

– Ovo je zaista nešto lijepo i nešto što nas je sve obradovalo. Živimo od obiteljske mirovine i dječjeg doplatka te krpamo kraj s krajem. Ja im ne bih mogla osigurati ove sobe jer jednostavno nemam odakle. Ne radim, a imam i jedno bolesno dijete te se snalazimo na sve moguće načine. Krpamo kraj s krajem – rekla je Andrea Đurić. Dodaje kako bi sve nekako išlo da nema bolesti i da zbog nje nisu prinuđeni putovati kod liječnika u Zagreb, Osijek, Slavonski Brod…

VEZANI ČLANCI:

– Djeca su sve veća i samim tim imaju različite, ali i sve veće potrebe. Nešto im mogu priuštiti, ali mnogo toga ne jer nemam odakle. Opet, dobro je što su svjesni svega i razumiju u kakvoj smo situaciji – ističe Andrea Đurić. Njezina kći Ana kaže kako se jako obradovala novim sobama te da su svi jedva čekali da se one postave. Ovih dana stići će im i novi madraci te će sobe biti onda u cijelosti opremljene.

– Sve je novo i sada je sve nekako bolje i ljepše. Sada imamo svi gdje pisati domaće zadaće te više nećemo morati, kao do sada, čekati da jedno napiše. Nije bilo baš prostora pa smo prolazili preko ili između kreveta. Svakako su nam svima uljepšali Božić i hvala im svima na tome – rekla je Ana. Govoreći o provedenoj akciji, nastavnik praktične nastave iz ove splitske škole Milan Lučin kaže kako su u učenici više razreda ove škole radili na izradi soba od početka do kraja. Sve je rađeno u njihovoj školi i školskoj radionici.

– Naša škola svake godine na neki način obilježi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara tako da smo ove godine odlučili napraviti nešto svrsishodnije. Došli smo u kontakt s časnom sestrom koja nam je prenijela da ova obitelj ima takve potrebe. Mi smo se kao škola brzo organizirali i krenuli u akciju – kaže Lučin. Humanitarna akcija iskorištena je i kao dio praktične nastave učenika koji su odradili cijeli posao uz nadzor svojih nastavnika Božidara Marinovića, Duje Krivića i Ivana Busića.

Akcija je započela u rujnu kada su došli u Vukovar i izmjerili dimenzije soba te vidjeli kakve su potrebe. Potom su učenici sobe dizajnirali, a onda i izradili u školskoj radionici. Prošlog vikenda završena je i montaža novih soba. "Svi smo zadovoljni, ali i sretni. I kod učenika je reakcija puno bolja kada rade nešto korisno, a ne za skladište. U ovu akciju su svi ušli s puno volje i žara, što je se moglo i vidjeti. Ništa im nije bilo teško jer su znali da će nekome pomoći i uljepšati Božić. U akciji su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda pri čemu se ne smije zaboraviti ni pomoć profesora i ravnatelja škole", rekao je Lučin.

Zadovoljni su i učenici

Svoje zadovoljstvo realiziranom humanitarnom akcijom nisu krili ni sami učenici koji su došli u posjet Vukovaru i obitelji Đurić.

– Jako je lijepo pomoći jednoj obitelji pred Božić i usrećiti ih. Poslije svega iznimno mi je drago što smo bili dio ove akcije – rekao je jedan od učenika iz Splita Boris Žig. Dodaje kako su radili na projektu nekoliko tjedana te da je u sve poslove bilo uključeno više učenika. On je osobno pilio ploče za krevete i ormare te je bio aktivan i na sastavljanju sobe.

– Bilo je lako sastaviti jer smo prethodno sve dobro izmjerili i po tim mjerama onda i izradili krevete i ormare – kazao je Žig. Njegov školski prijatelj Ante Elač kaže kako je sve to zapravo bilo i malo naporno, ali i da je bilo vrijedno truda. "Kada smo vidjeli uvjete u kojima živi ova obitelj, sve to nas je malo potreslo. Drago nam je svima što smo mogli pomoći, a mislim da je ovo bio najbolji mogući način jer smo napravili nešto što im treba i što će im svakako uljepšati život", kazao je Elač.

VIDEO Blagdanski prizori koji podsjećaju na pravu bit Božića: Žive jaslice možete vidjeti na Opatovini u Zagreba

Komentara 1

MI
minebeyondawesome
19:39 19.12.2023.

Plemenito i lijepo..u pravom božićnom duhu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije