Učenici srednjih škola posebno ranjiva skupina u lancu trgovine ljudima

22.10.2007.
u 14:27

ZAGREB - Iako se Hrvatska u lancu trgovine ljudima sve donedavno smatrala tek tranzitnom državom, potvrđeno je da se pojavljuje i kao odredišna zemlja, ali i kao zemlja iz koje se vrbuju žrtve trgovine, navodi se u danas predstavljenoj publikaciji "Trgovanje ljudima kako ga vide mladi u Hrvatskoj - razumijevanje problema i mogućnosti prevencije".

Rezultati istraživanja (u kojem je sudjelovalo 950 srednjoškolaca iz 25 naselja u Hrvatskoj) pokazali su da je među mladima izražena želja za informiranjem o konkretnim primjerima, stvarnoj zastupljenosti trgovine ljudima u Hrvatskoj te učinkovitim modelima zaštite od nje.

Navodeći da na tržištu postoji sve veća potražnja za sve mlađim ljudima, istraživačica s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", Zora Raboteg Šarić, rekla je da su rezultati istraživanja pokazali da rizičnu skupinu čine mladi koji mogućnost da postanu žrtva podcjenjuju te u pravilu ne znaju kako bi se mogli zaštititi. Istakla je da su mladići manje oprezni od djevojaka, skloniji su rizičnom ponašanju te imaju manje realistična očekivanja i manje su informirani. Raboteg Šarić rekla je i da su s opasnostima trgovine ljudima slabije upoznati učenici nižih razreda srednje škole te oni koji pohađaju trogodišnja stručna usmjerenja.

Istraživačica s Instituta za društvena istraživanja Dejana Bouillet naglasila je potrebu da mladi kroz edukaciju u odgojno-obrazovnim institucijama steknu što bolja znanja, kako ne bi postali žrtve trgovine ljudima.

Načelnica Odjela za predškolski odjel Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Marija Ivanković, rekla je da se edukacija provodi i u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Istakla je kako djecu treba obrazovati da prepoznaju opasnost i zaštite se, kako ne bi postali žrtve trgovine ljudima.

Šefica ureda Međunarodne organizacije za migracije, Lovorka Marinović, rekla je da je Hrvatska učinila mnogo u programu zaštite ljudi, ali da se još treba uskladiti s preporukama Europske komisije.

Promociji novih publikacija i DVD-a u sklopu projekta "Edukacija o prevenciji trgovanja ljudima" prisustvovala je i zamjenica šefice Misije veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, Antje Willemijn van Haaften, čije je veleposlanstvo financijski potpomoglo provedbu istraživanja.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije