novi udar

Udar na građane: Plin ostaje u Ini i poskupljuje 13 posto?

plin
Ivica Galović/PIXSELL
01.12.2010.
u 22:45

U tom će iznosu naftna kompanija podići cijenu distributerima, što znači da će kućanstvima biti veća oko 10 posto

Plinski biznis (prodaja plina iz uvoza) ostaje u Ini, dakle država ga, kao što se i očekivalo, neće otkupljivati, ali taj energent kućanstvima poskupljuje od 12 do 13 posto već na početku iduće godine. To su, doznajemo iz dobro upućenog izvora, dogovorili Vlada i MOL iako pregovori još nisu službeno završili. Naime, prema dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, Vlada je do jučer trebala preuzeti plinski biznis.

Skuplji i naftni derivati

Tako je bio dogovorio bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ali poslije njegova odlaska Vlada je odustala od te ideje jer je izračunala da bi na uvoznom plinu (posve je druga priča s plinom iz domaće proizvodnje) godišnje imala gubitke u milijardama kuna jer se plin uvozi po višoj cijeni nego što se u RH prodaje.

Vlada je nižom cijenom plina čuvala socijalni mir pa je odredila da Ina distributerima plin prodaje po 1,7 kuna po kubiku (distributeri na tu cijenu dodaju svoju maržu pa je cijena plina za kućanstva veća), a on se pak uvozi za 2,2 do 2,4 kune po kubiku. Dogovor Vlade i MOL-a svojevrsni je kompromis jer je Vlada dopustila poskupljenje cijene plina, a zauzvrat je izbjegla preuzimanje tog neprofitabilnog dijela plinskog biznisa. Ina pak gubitke na uvoznom plinu može kompenzirati zaradom na onom iz domaće proizvodnje. Ipak, poskupljenje plina udar je na standard građana, odnosno 650.000 kućanstava koja imaju plinski priključak i koja su ove godine već pretrpjela 20-postotno poskupljenje plina. Hrvate u idućoj godini prema procjenama stručnjaka očekuju i više cijene naftnih derivata koji su u ovoj godini već poskupjeli 14 posto, a kako se ove godine odustalo od poskupljenja struje, veći računi za električnu energiju također bi mogli postati stvarnost.

Jeftiniji smo od regije

Poskupljenje plina od 12 do 13 posto samo je trenutačno jer ulaskom u EU cijena mu mora postati tržišna pa će biti još skuplji. Vrlo vjerojatno, 30-ak posto. U Ini tvrde kako je cijena plina u regiji, po kojima ga kompanije prodaju distributerima za kućanstva, od 3 do 3,5 kuna. Neovisni stručnjaci pak kažu kako se ta cijena odnosi na najskuplje zemlje te kako je on u prosjeku ipak jeftiniji.

Kad Ina distributerima poveća cijenu od 12 do 13 posto, to znači da će plin kućanstvima u konačnici biti skuplji otprilike deset posto. Kubik plina, primjerice, u Zagrebu sada iznosi 2,83 kune, a nakon poskupljenja bio bi 3,11 kuna, odnosno 28 lipa skuplji.

– Ovo je maksimalno moguće poskupljenje u ovim teškim vremenima. No ne treba zaboraviti da bi prava tržišna cijena plina za kućanstva po kubiku bila od 4 do 4,5 kuna, što znači da će cijena plina morati još rasti – komentirao je Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin. Napomenuo je pak kako nigdje u svijetu nema da je plin kućanstvima, kao što je to tako u RH, jeftiniji nego industriji.

Ključne riječi

Komentara 180

OB
-obrisani-
03:57 02.12.2010.

Ova vlast nekoga je**, Naftne i Plinske kompanije ne gube tek tako lovu ili se prodavaju u bescjenje Ne, ja se ne grijem na plin, no to nije poanta mog posta. Uopce je nebitno kolika je cijena uvoznog plina akoo ga imamo, a imamo ga skoro dovoljno iz vlastitih izvora, statistike kazu oko 60%. Formula za izracun cijene plina je najstroze cuvana tajna u Drzavi, a jedina informacija koja se svake godine Hrvatskim gradjanima nabija na nos je gubitak koji INA ostvari na plinskom biznisu. S obzirom da znam nesto o kalkulacijama i kreativnom knjigovodstvu evo ja sam siguran da Vas sve skupa INA vuce za nos i da je taj gubitak fiktivan, a ne stvaran. Prikazivanjem gubitka INA uskracuje sredstva Drzavnom proracunu, a profit za sebe izvlaci na razne druge nacine. Isto je i s NAFTOM koje takodjer Hrvatska ima iz vlastitih izvora i koju Vam kao i Vass plin prodaju po cijenama kao da se sve kolicine uvoze. Neki dan je Suker na KN-u trkeljao kako je INA mislim u Siriji otkrila velika nalazista plina cije zalihe se mjere u milijardama eura pa mi nije jasno kako INA i tu ostvaruje gubitke ako su trzisne cijene takve kakve navode. Preko 60% plina je iz vlastitih izvora cija cijena ne smije prelaziti polovicu cijene uvoznog plina, proslog ljeta je INA Talijanoma dala u trecinu cijene, prodavala visak iz Jadrana uz opravdanje da ga nemaju gdje uskladistiti i konacno plin iz Sirije koji valjda prodaju po trzisnim cijenama. I laiku je jasno da INA zbog svega navedenog ne bi trebala ostvarivati gubitke na plinskom biznisu osim u slucaju da im polovica plina iscuri kroz nepoznate \"rupe\" u nepoznatom pravcu. Ista je prica sa svime u Hrvatskoj, gubici na struji su preko 40%, na vodi isto tako, cak stvaramo gubitke i kroz iskoristavanje suma, a barem sume same rastu. Prodali smo 90% banaka strancima uz obecanje jednakih uvjeta koje imaju gradjani u maticnim zemljama, a prosjecne kamate u RH su 2,5x vece od prosjecnih kamata u Europskoj Uniji Troskovi zivota su u Hrvatskoj vec sada i s tim \"povlastenim\" cijenam plina i struje na 70% Europskog prosjeka, a primanja su na 1/3 njihovih prosjecnih. Eto to su stvari zbog kojih bi trebali reagirati Sindikati, udruge potrosaca, i razne nevladine, civilne i ine i na tome se treba rusiti vlast, a ne politikanstvom. Koga ova vlast vise jeb***

CI
ciglica
10:28 02.12.2010.

Rekao sam ra je račun neznalice. oko 40 miliona je mjesečni PDV.

Avatar possibilis
possibilis
23:17 01.12.2010.

zar nema Hrvatska nalazišta plina blizu Savudrijske vale?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije