POBOLJŠANJE GOSPODARSTVA

Udruga Glas Poduzetnika: Donosimo Vladi sedam prijedloga za prvih 100 dana mandata

Zagreb: Glas poduzetnika predstavili stav poduzetnika i obrtnika o zakonu o radu nedjeljom
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
12.06.2024.
u 15:31

'Hrvatska vapi za ozbiljnom reformom poreznog sustava, koji treba biti pravedniji i jednostavniji, te daleko manje opterećivati prvenstveno mikro i male poduzetnike'

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s ministrima financija i gospodarstva i održivog razvoja kako bi im predložila nekoliko ključnih reformi za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje, te stvorila poticajnija poduzetnička klima, priopćili su iz te udruge. Predlažu sedam osnovnih mjera, među kojima je i povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 na 70.000 €, s obzirom na to da, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za razdoblje od 2007. godine iznosi 52%, 24% u posljednje četiri godine, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Na taj način bi se, tvrde, prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta!

Među mjerama koje UGP predlaže je i smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13%, što bi, smatraju, potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima, te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5% doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede, dok bi neoporezivanje reinvestirane dobiti poduzetnika dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.

- Zalažemo se i za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici -  ističu.

VEZANI ČLANCI: 

Traže i ukidanje posebnog poreza na kavu. U Hrvatskoj se kava trenutačno oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35% po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9%. Redefiniranjem Zakona o trgovini omogućio bi se pak svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

- Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze _ ističu iz UGP-a.

- Hrvatska vapi za ozbiljnom reformom poreznog sustava, koji treba biti pravedniji i jednostavniji, te daleko manje opterećivati prvenstveno mikro i male poduzetnike, ovo je naš startni doprinos istoj i to odmah, u prvih 100 dana nove Vlade - kazao nam je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, koji vjeruje kako bi predložene mjere mjere mogle značajno doprinijeti poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj, olakšati poslovanje poduzetnicima i povećati konkurentnost našeg gospodarstva. Na Ministrima je da odluče žele li zadržati mlade i podržati hrvatske poduzetnike, poručili su iz UGP-a.

>>> FOTO U Imotskom otkriven spomenik gastarbajterima: Ovim su se autom vraćali iz Njemačke

Zagreb: Glas poduzetnika predstavili stav poduzetnika i obrtnika o zakonu o radu nedjeljom
1/34
Ključne riječi

Komentara 1

SA
sanikol
17:41 12.06.2024.

Pada mi mrak na oči kad vidim UGP i onoga Ruž-Marina koji je platio 800 tisuća kuna za kućice u vrijeme Adventa. A on i njegov predsjednik stalno kukaju jer bio oni htjeli ukinuti sve poreze ali ne skinuti cijene.. nego razliku staviti u džep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije