Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danijel knez ogorčen

Ugibaju mi ovce od gladi, Grad mi ne da zemlju za proizvodnju hrane

Danijel Knez (1)
Goran Ferbezar/PIXSELL
31.01.2013.
u 09:41

U Upravnom odjelu gospodarstva grada Vinkovaca kažu kako im je poznat slučaj Danijela Kneza i rado bi pomogli kada bi imali pašnjak kojim Grad raspolaže.

Danijel Knez iz Vinkovaca ogorčen je na vinkovačku vlast jer iako se već 28 godina bavi ovčarstvom i prvi je u gradu dobio Rodovnik, ali i sa 280 \"pao\" na 40-tak ovaca jer od Grada ne može dobiti koji hektar zemlje da bi proizvodio hranu za svoje stado. Zahvaljujući susjedu koji mu dopušta obradu manje površine zemlje uspjeva ih nekako prehraniti, a ostalo mora kupiti iako, osim suprugine mirovine od 1800 kuna nema nikakvih prihoda.

- Dođe mi da ih sve pobijem jer ne mogu ih više gledati kako se pate i gladuju. Najviše me boli nepravda što zemlju dobiju i oni koji imaju lijepe braniteljske mirovine, članovi HDZ-a bez obzira bave li se ili ne poljoprivredom je zemlju daju u podzakup, a pašnjak koji sam razminirao i koristio za ispašu ovaca 20 godina, dobio je čovjek koji ima farmu krava u drugoj općini. neki dobiju i po 100 hektara, a ja ne mogu ni 10 da bi prehranio ovce i svoju obitelj - ogorčen je Knez dodajući kako je najveći dio miniranog zemljišta oko naselja Slavija na sjevernom rubu Vinkovaca, sam razminirao napasajući ovce pri ćemu ih je desetak uginulo ,a poslije netko dođe izore zemlju i zasije pšenicu. Ljut je i na obližnje poljodjelce koji kemijskim sredstvim i otrovima špricaju korov na svojim poljima, ali kada okreću traktor i prskalicu za novi red, ne isključe je već otruju i travu na \"lenijama\" gdje Knez napasa svoje ovce pa mu je već nekoliko uginulo od trovanja.

- Janjad mi ugiba od trovanja jer nemam kukuruza i zobi što bi ih spasilo od smrti. Nekada sam imao po tri ambara punih kukuruza, danas ni jedan, imam nešto sjena što dobijem od susjeda. Da mi je samo 5-6 hektara imao bih dovoljno hrane za četiri puta veće stado od sadašnjeg, ali jednostavo Grad mi ne da da preživim. Oni veliki neka žive, a mi mali neka nestanemo - kaže Knez pokazujući gdje su bili ambari i torovi kada je imao gotovo 300 ovaca, a sada je sve pusto, jedino ima puno pasa kao i ranije. Spominje pročelnika u gradskoj upravi koji mu je osobno napisao zahtjev za dodjelu zemlje, ali ni to nije pomoglo.

U Upravnom odjelu gospodarstva grada Vinkovaca kažu kako im je poznat slučaj Danijela Kneza i rado bi pomogli kada bi imali pašnjak kojim Grad raspolaže. Dodaju kako je novi ministar zabranio raspolaganje državnim zemljištem, a na zadnjem natječaju, 2010. Knez se nije javio jer, vjerojatno, ne ispunjava uvjete koji su dosta zahtjevni i da Grad ikako može pomoći ovom čovjeku, pomogao bi u zakonskim okvirima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije