mađarska

Uhićen bivši ministar koji je slušao Sovjete i naredio ubojstva

bela biszku
AFP/PIXSELL
11.09.2012.
u 19:10

Kaznenu prijavu protiv Bele Biszkua podnijela je stranka Jobbik, koju se ocjenjuje i neofašističkom

U Mađarskoj se tužitelji prvi put bave slamanjem revolucije 1956. godine, priveden je nekadašnji ministar unutarnjih poslova Bela Biszku, jedini preživjeli član vodstva Komunističke partije iz tog doba, a i on je vrlo star, u četvrtak će navršiti 91 godinu. Od zločina nad vlastitim narodom prošlo je 56 godina, 22 godine od pada komunizma, ali kazneni progon omogućen je tek ove godine promjenom zakona.

Biszku će tako biti optužen za ratni zločin, tada je u pitanju bila sovjetska intervencija u Mađarskoj. Bit će u kućnom pritvoru, a tužitelji ga terete za ubojstvo 50 ljudi u dvama incidentima, kad je naredio pucanje po gomili i kad nije zaštitio civile. Ukupno je tada ubijeno 3000 ljudi. Biszku bi mogao biti optužen i za kasnija suđenja pobunjenicima, kad je usmrćeno 226 ljudi. Mogao bi dobiti doživotni zatvor. Zanimljivo je da je protiv bivšeg prvog policajca Mađarske kaznenu prijavu podnijela ultranacionalistička stranka Jobbik, koju se često ocjenjuje neofašističkom.

Podsjeća to i na slučaj Josipa Boljkovca u Hrvatskoj, koji je jedini pod sumnjom za ratne zločine priveden u pretjeranoj akciji specijalaca prije lanjskih izbora. Nakon toga je pušten na slobodu i do danas nema vijesti što se u tom slučaju događa. Boljkovac će uskoro navršiti 92 godine. U Hrvatskoj pokušaja lustracije nije bilo, no u Mađarskoj jest, ali bezuspješno, dva lustracijska zakona pala su na Ustavnom sudu koji misli da lustraciji mogu biti podvrgnuti samo najviši dužnosnici.

>>Boljkovac: Za smrt hrvatskih policajaca 1991. kriva je Hrvatska

Ključne riječi

Komentara 7

AU
autoritet
23:43 11.09.2012.

Tako to radi uljuđena država. Kod nas ovakvi drmaju državom.

LA
Lavica7
08:09 12.09.2012.

bresca Bio je pri vrhu, ali nije VRH... Sto ste birali to i imate.

BR
bresca
21:27 11.09.2012.

tako i treba a ne kao kod nas, nase zlocince stite i to sami vrh drzave, ne trebam im spominjati imena jer svi dobro znamo koji zlocinci kod nas imaju blizu devedeset godina i preko devedeset godina, nedavno kad je jedan od njih bio uhicen zahvaljujuci Karamarku odmah su se digli na zadnje noge njihovi sticenici govoreci da im ne treba suditi jer oni su veliki antifasisti koji su bez suđenja ubijali na tisuce ljudi, al neka ne misle da ce time oni ostati cistih ruku i oni koji ih stite jer narod nije lud i ne zaboravlja ko je zlocinac i ciji su ocevi naređivali ubojstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije