kaznena prijava

Uhićen prilikom ulaska u RH, sumnja se da je počinio ratni zločin

Uhićen uhićenje lisice priveden privođenje zločinac lopov razbojnik
Davor Javorović/PIXSELL
08.06.2022.
u 12:14

Na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen je 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda

Prilikom ulaska u Hrvatsku, na graničnom prijelazu Tovarnik, u ponedjeljak je uhićen 65-godišpnji hrvatski državljanin iz Beograda zbog sumnje da je tijekom 1991. i 1992. godine počinio kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ na štetu više osoba.

- Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, nad uhićenikom proveli kriminalističko istraživanje te utvrdili osnovanu sumnju da je u razdoblju od studenog 1991. do travnja 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske između oružanih snaga Hrvatske vojske i policije i naoružanih paravojnih formacija pobunjenih Srba i oružanih snaga JNA, u logorima osnovanim u Republici Srbiji, u blizini mjesta Stajićevo, u Sremskoj Mitrovici i Nišu, u koje je s područja Republike Hrvatske dovedeno i zatočeno više stotina pripadnika oružanih postrojbi Republike Hrvatske, kao ispitivač, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, prilikom ispitivanja verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike, udarajući ih palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu im je zadavao velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta – navode iz MUP-a RH.

Dodaju i kako je policija protiv osumnjičenog 65-godišnjaka nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Osumnjičenik za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u zloglasnim logorima u Srbiji 1991. priveden je danas na Županijski sud u Osijeku, gdje mu je sudac istrage odredio mjesec dana istražnog zatvora zbog bojazni od bijega. Riječ je o 66-godišnjem umirovljeniku, koji je za rata bio po činu major JNA, a državljanin je i Srbije i Hrvatske.

- Nakon provedenog ročišta utvrđena je osnovana sumnja da bi privedeni kao oficir JNA u činu majora, u svojstvu ispitivača u oformljenim logorima za ratne zarobljenike u Republici Srbiji i to Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i Nišu prilikom ispitivanja fizički zlostavljao zarobljenike u cilju da bi dobio iskaz koji mu odgovara, a odobravao je isto i prisutnim čuvarima. Navedenu okolnost su potvrdili mnogobrojni presumptivni svjedoci u svojim izjavama. Sudac istrage odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od bijega, jer je navedeni državljanin Republike Srbije koji živi i prebiva u toj državi, a za navedeno kazneno djelo je zapriječena visoka zatvorska kazna, iz kojih razloga postoji bojazan da bi boravkom na slobodi mogao postati nedostupan - izvijestio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Osumnjičenik, kako doznajemo, u logorima nije tajio svoje ime, prezime i čin pa su ga mogli identificirati brojni zarobljenici koji su već ranije ispitivani.

Još od rujna 1991. major je u Srbiji, a nedavno se odlučio prijeći granicu kako bi, doznajemo, ishodio hrvatske dokumente da bi se mogao slobodno kretati po Europskoj uniji. Ima i nekretninu u našoj zemlji.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
Jania
12:40 08.06.2022.

Neka ovo bude poruka i ostalim zločincima da će kad-tad platiti za svoje zločine. Nema zaborava!

Avatar Mileseva
Mileseva
13:56 08.06.2022.

A sudjeni rz Glavas jos na slobodi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije