Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon niza ukrajinskih napada

Uhićen ruski milijunaš: Sumnja se da su razlog pukotine u Putinovom nuklearnom štitu

Russian President Vladimir Putin attends a ceremony marking the anniversary of the Nazi German invasion into Soviet Union, in Moscow
Foto: Sergey Guneev/REUTERS
1/4
25.06.2024.
u 10:40

Uhićenje Novickog, prema pojedinim navodima, namješteno je da izgleda kao da se ruski sudovi bave ozbiljnim slučajem prijevare. U stvarnosti se to promatra kao izraz nezadovoljstva radarskim stanicama RTI-ja

Ruskom milijunašu odgovornom za nuklearni štit sudi se u Moskvi nakon niza ukrajinskih napada. Evgenij Novitski, osnivač moskovskog konglomerata AFK Sistema i predsjednik RTI Systemsa, obrambenog izvođača koji primarno služi ruskom Ministarstvu obrane, suočava se s optužbama za prijevaru. Međutim, njegovo uhićenje potaknulo je sumnju da Rusija možda zapravo kažnjava one koje smatra krivcima za nedostatke u svom sustavu proturaketne obrane.

Novitskog su navodno uhitile ruske sigurnosne snage u četvrtak, a razlog njegova uhićenja i dalje je nejasan. Prema agenciji Tass, Novitski je pritvoren zbog sumnje na prijevaru, točnije kršenje članka zakona koji se odnosi na prijevaru velikih razmjera. Ako ga se proglasi krivim, Tass tvrdi da bi Novitski mogao dobiti do deset godina zatvora. Interfax je na sličan način izvijestio da je njegov navodni zločin ekonomske prirode, prenosi Newsweek.

Međutim, Telegram kanal Baze s izvorima unutar ruske policije naveo je da je uhićenje Novitskog povezano s njegovim aktivnostima u RTI Systemsu. RTI Systems i AFK razvijaju te proizvode radare dugog horizonta za postaje ruskog sustava za upozoravanje na raketni napad. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je smatrao radare središnjim dijelom državnog sustava upozorenja na balističke rakete te je dizajneru RTI sustava dodijelio Državnu nagradu Ruske Federacije.

VEZANI ČLANCI:

"Ako, ne daj Bože, dođe do nekih udara, onda bi svi trebali shvatiti da Rusija ima sustav SRPN - sustav upozorenja na raketni napad", rekao je Putin publici na ekonomskom forumu. Međutim, sustav se posljednjih tjedana pokazao ranjivim na ukrajinske napade. Krajem svibnja ukrajinski mediji izvijestili su da je bespilotna letjelica udarila u radarski sustav Voronjež u ruskom gradu Orsku. Ranije ovog mjeseca ukrajinski dron pogodio je sličnu radarsku stanicu u jugozapadnoj regiji Krasnodar.

Prema Telegram kanalu Cheka-OGPU-a, uhićenje Novickog namješteno je da izgleda kao da se ruski sudovi bave ozbiljnim slučajem prijevare. U stvarnosti se to promatra kao izraz nezadovoljstva radarskim stanicama RTI-ja. "Ruske vlasti krenule su prema zatvaranju svih onih koji su bili povezani s određenim elementima trenutnog sustava protuzračne obrane", stoji u objavi na Telegramu. Također se tvrdi da se Vladimir Šukšin, koji je nadgledao aktivnosti vezane za obranu u tvrtki AFK Sistema, vodi kao nestao.

 

GALERIJA Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini
Russian President Vladimir Putin attends a ceremony marking the anniversary of the Nazi German invasion into Soviet Union, in Moscow
1/17

Komentara 3

GU
Gusar93
13:33 25.06.2024.

Ruski brod se opasno naginje a brod koji tone najprije napuštaju glodavci.

Avatar Moloh
Moloh
12:07 25.06.2024.

Dobro je prošao. Novičok ili let kroz prozor je druga varianta.

D1
Dinamo 1982
15:16 25.06.2024.

Počeli su se ubijati i optuživati međusobno. Da nemaju tih par zahrđalih nuklearnih, jedna Poljska bi ih sama pregazila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije