blokada Rusije

Ukrajinci objavili: Izvozit ćemo žitarice preko hrvatskih luka. Dogovoreno je

žito
Reuters/PIXSELL
01.08.2023.
u 11:25

U ponedjeljak je u Kijevu bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i tada je MVEP objavio da je Hrvatska Ukrajini na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita. Ukrajina nije objavila koja bi se količina žita mogla izvesti na taj način.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da će izvoziti žitarice preko hrvatskih luka na Jadranskom moru, te da će se žito u Hrvatsku dopremiti Dunavom, a potom željeznicom do jadranske obale. Ministarstvo navodi da je s Hrvatskom o tome postiglo dogovor.

VEZANI ČLANCI:

U ponedjeljak je u Kijevu bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i tada je MVEP objavio da je Hrvatska Ukrajini na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita. Ukrajina nije objavila koja bi se količina žita mogla izvesti na taj način.

Korištenjem tog transportnog puta Ukrajina želi zaobići blokadu Rusije u Crnom moru, nakon što je Moskva sredinom srpnja otkazala ugovor o izvozu žitarica koji su dogovorili Ujedinjeni narodi i Turska. Kijev pokušava povećati izvoz kopnenim putem preko Europske unije, ali nekoliko susjednih zemalja poput Poljske također opstruira tu transportnu rutu.

Mnogi poljoprivrednici u EU strahuju od pada cijena ako ukrajinsko žito stigne na tržište.

Video: Dronovi pogodili ukrajinski Harkiv: Ozlijedili jednu osobu i oštetili studentski dom

Ključne riječi

Komentara 10

XA
xaron
21:14 01.08.2023.

Lijepo je vidjeti kako mi podrzavamo i pomažemo Ukrajini u njihovom ratu protiv agresora , isto kako su oni nas pomagali i podržavali u našem ratu protiv agresora.

ČI
Čife
13:35 01.08.2023.

Samo da Srbi opet ne pucaju na njih još nitko nije odgovarao za ubojstva dva Ukrajinska mornara koja su ubijena za vrijeme rata iako se zna tko je izdao naredbu.

DJ
DjuroPucar
11:52 01.08.2023.

Ma nema problema, neka izvozew. Bice sve sporije i skuplje, ali nije stvar u tome. Stvar je u tome sto su se oni koristili time da je Rusija u sporazumu i da nece gadjati postrojenja u lukama, tamo razmjestili proizvodnjuu svega sto im treba za rat i tamo stavili skladista sa oruzjem i strijeljivom. Izlaskom iz sporazuma koji je postivala samo Rusija, ali nije postivano nista od Ruskih zahtjeva, Rusija je odmah dobila odrijesene ruke i udarila po toj vojnoj infrastrukturi koja je bila pored postrojenja za izvoz zita. Osim toga sada je Ukraina blokirana s mora i dok je tako kao da ga i nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije