Za naoružanje

Ukrajini stiže pomoć, jedna europska država šalje gotovo tri milijarde dolara

Kijev: Gradske fotografije u vrijeme vojne agresije na Ukrajinu
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL
1/3
22.10.2024.
u 14:06

Razgovori o zajmu G7 ubrzavaju se jer zapadne zemlje žele osigurati financiranje Ukrajine zbog zabrinutosti da bi se mogla smanjiti pomoć ako republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pobijedi na američkim izborima

Ujedinjeno Kraljevstvo će posuditi Ukrajini dodatnih 2,94 milijarde dolara u sklopu šireg programa zajma od 50 milijardi dolara za koji se očekuje da će ga potvrditi članice G7 kasnije ovog tjedna. Ova financijska injekcija daje mogućnost Kijevu da potroši novac na oružje za borbu protiv ruske invazije, a zajmovi će se otplaćivati ​​koristeći kamate generirane od 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine koja se drži na zapadu.

Ministar obrane John Healey izjavio je da će novac koji je donirala Britanija biti namijenjen isključivo za ukrajinsku vojsku i da bi se mogao koristiti za razvoj bespilotnih letjelica sposobnih putovati dalje od nekih projektila dugog dometa. Upitan hoće li Britanija dopustiti Ukrajini da iskoristi novac za kupovinu raketa Storm Shadow britanske proizvodnje za napade, Healey je rekao:

- Oni jako intenzivno razvijaju korištenje čak i dronova većeg dometa. Radit će s nama na tome kako će koristiti taj novac i na oružju koje im je najpotrebnije.

Razgovori o zajmu G7 ubrzavaju se jer zapadne zemlje žele osigurati financiranje Ukrajine zbog zabrinutosti da bi se mogla smanjiti pomoć ako republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pobijedi na američkim izborima, prenosi Reuters.

Naime, on je izrazio skepticizam glede nastavka budućeg financiranja Ukrajine, postavljajući pitanja o sposobnosti Ukrajine da se bori u ratu s obzirom na to da je SAD do sada bio najveći donator Kijeva.  No, očekuje se da će SAD doprinijeti s 20 milijardi dolara, dok će ostale članice G7 potvrditi svoj udio u obvezama. 

>>Što Ukrajina može očekivati od specijalnih snaga Sjeverne Koreje na bojištu? Ne treba ih podcijeniti>>

Kijev: Gradske fotografije u vrijeme vojne agresije na Ukrajinu
1/5

 

Komentara 6

PR
predragbabic1
14:53 22.10.2024.

50 milijardi novog duga, a za obnovu zemlje će trebati bar još pola toga. Sjajna budućnost. Ali treba nastaviti rat da se još malo izgine i da Rusi još nešto poruše. Po ovome najekonomičniji izlaz za Ukrajinu je da se preda i da ponovo postane dio Sovjetskog Saveza tj. Rusije i da bar duga više nema ni dolar.

Avatar Behemot
Behemot
14:45 22.10.2024.

Novi krediti zemlji koja nije kreditno sposobna. Da se Rusiji zaplijeni svih 300 milijardi $ i pokloni Ukrajini, Ukrajina ni tada nikada ne bi mogla vratiti dug. Klasično dužničko ropstvo.

Avatar Joker009
Joker009
14:32 22.10.2024.

"posuditi" - vračanje samo toga će biti tamo u 2150toj godini, a ostaloga od ostalih 20+ država na kraju tisućljeća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije