PAKAO RUSKIH ZATVORA

'Pala sam na pod iako je bilo zabranjeno ležati. Nisam se bojala da će me doći prebiti, bila sam previše iscrpljena'

FILE PHOTO: Tatiana Bushlanova walks next to the ruins of her apartment block, demolished due to heavy damage, in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/4
12.10.2024.
u 08:58

"Najteže je bilo ljeti kad nam tri dana nisu dali vode. Imala sam samo jednu malu bočicu vode i mislila sam da ću umrijeti, uopće ne znam kako nisam", rekla je časnica Marija Ček

Mariupolj je bio potpuni pakao u kojem su izginule tisuće civila, ispripovijedala je sudionicima zagrebačkog sigurnosnog foruma časnica ukrajinske vojske Marija Ček, koju iz tog grada Rusi odveli u zarobljeništvo gdje su joj uskraćivali hranu, vodu, san, mučili je elektrošokovima i tukli. Maria Ček, članica Azovske brigade, preživjela je bitku za Mariupolj i iz Zagreba pozvala međunarodnu zajednicu da poduzme više napora i spasi oko 900 njezinih suboraca koji se još uvijek nalaze u ruskom zarobljeničkom logoru u kojemu je i sama provela godinu dana izložena raznim mučenjima. Prije početka ruske agresije na Ukrajinu, Ček je uglavnom radila s novinarima i na međunarodnim odnosima. No 2022. je uvučena u brutalnost rata.

"U Mariupolju je bio potpuni pakao. Vidjela sam kliniku za ginekologiju i porode, koja je bombardirana. Vidjela sam poznato dramsko kazalište, gdje su ubijene tisuće civila. To je bilo zaista užasno. Ondje sam izgubila puno svojih vojnih kolega, a potom sam bila u zatvoru u Rusiji godinu dana", rekla je Ček novinarima na 9. Zagrebačkom sigurnosnom forumu. 

Foto: HRT/Screenshot

Južna ukrajinska luka Mariupolj postala je meta žestokih ruskih napada brzo nakon početka invazije 24. veljače 2022. i unatoč naporima Ukrajinaca, naposljetku je pala. Ček je oslobođena razmjenom zarobljenika, ali upozorava da je oko 900 njezinih suboraca još uvijek zarobljeno i pozvala je svijet "da učini više napora da ih spasi". 

VEZANI ČLANCI:

Ne znam kako nisam umrla

Iz prve ruke zna što proživljavaju jer je i sama bila zlostavljana - od elektrošokova i drugog fizičkog zlostavljanja do nestašice vode, ponekad i hrane, opisala je. "Najteže je bilo ljeti kad nam tri dana nisu dali vode. Imala sam samo jednu malu bočicu vode i mislila sam da ću umrijeti, uopće ne znam kako nisam", rekla je. "Pala sam na pod, nastavila ležati i nisam se bojala da će doći i prebiti nas iako je bilo zabranjeno ležati. Ali bila sam toliko iscrpljena pa sam samo mislila da želim preživjeti i doći i reći ljudima da se to još događa u Europi u 21. stoljeću. Da bi se trebalo za to znati i nekako zaustaviti", nastavlja časnica. U zarobljeništvu su joj rekli da joj je suprug mrtav, ali ona je u to odbijala vjerovati jer je i sam časnik. 

Preživjela je mučenje i razna fizička zlostavljanja kakva je prije provodio KGB, ali joj je najteže padalo što je nekoliko mjeseci bila lišena informacija. U nekom trenutku razdvojili su muškarce i žene. Mijenjali su prostore, ali uglavnom je bila u ćeliji od dvadesetak kvadrata s najmanje 20 žena. Kaže da njoj osobno nije bilo razlike u tretiranju u odnosu na muškarce. 

"Ne mogu govoriti u ime drugih, ali prema mom iskustvu i mene su tukli i mučili kao i muškarce. Možda zbog moje jedinice ili možda zato što sam bila uključena u neka međunarodna pitanja. Nisam sigurna zašto", rekla je Ček. Iako je prošla rehabilitaciju, neke prizore ne može zaboraviti - poput spaljenog leša malog djeteta. "To mi je bio šok jer mi je zapravo san vratiti se normalnom životu i imati svoju djecu", rekla je Ček. 

Komentara 2

MO
MOSAD
11:04 12.10.2024.

Gosp.Marija dosli ste u zemlju kojoj je ubijeno 400 dice a niko nezna ni jedno njihovo ime.Dosli ste u zemlju di su silovane zene a nikoga nije briga.Dosli ste u zemlju koja se divi agresoru ,dosli ste u zemlju koja dovede na vlast partiju koja je razorizala vlastiti narod koja vlastite žrtve umanjuje do bola a tuđe preuveličava.Došli ste u zemlju koja vam se izruguje a, divi se vasem neprijatelju .Samo takav narod moze izabrati presdnika koji prema slabijem nema nikakve sentimentalnosti ,a veliče jačeg i to njegove pristaše nazivaju herojstvom.Suosjecam se sa vama i vašim narodom.Slava Ukrajini !

ŽA
žabac
10:26 12.10.2024.

Dok su Banderaši prebijali i mučili pripadnike Ruskog naroda u Ukrajini samo zbog progovorene ruske riječi vjerojatno nije bila preplašena već je uživala u svojoj nadmoći a sada kad je osjetila na svojoj koži kuka. Tko se mača laća od mača i strada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije