Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPRIJEČEN PUČ U KIJEVU

Ukrajinski obavještajci: Uhitili smo četvorku koja je planirala državni udar

Ukraine's President Zelenskiy speaks during an interview in Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/7
02.07.2024.
u 18:27

Pučisti su planirali organizirati prosvjed u Kijevu, okupirati parlament te formirati "privremenu vladu", tvrdi SBU

Ukrajinske vlasti tvrde da su spriječile puč u Kijevu. Kažu da su otkrile i uhitile skupinu koja je planirala državni udar u glavnom gradu Ukrajine. Tajna služba SBU i državno odvjetništvo objavili su jučer da su uhitili četvoricu koji su prekjučer planirali velike "provokacije" i "puč" u Kijevu. U sklopu prosvjeda planirali su okupirati parlament i formirati "privremenu vladu", tvrde obavještajci. Rečeno je da su oružje i pripadajuće streljivo otkriveni tijekom racija. Osumnjičenima prijeti kazna do deset godina zatvora.

Istragu su provele vlasti u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk. Od ruske invazije u veljači 2022. vladina četvrt u glavnom gradu Kijevu bila je visokosigurnosno područje i više nije dostupna građanima. Zbog trenutnog izvanrednog stanja ograničeno je i pravo na prosvjede. Ukrajinske vlasti kažu da opetovano uhićuju pristaše i doušnike ruskih trupa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iz dana u dan osuđuje "ruski teror bombardiranja" i traži od Zapada dodatnu pomoć u protuzračnoj obrani. Samo prošlog tjedna Rusija je bacila 800 "glupih bombi" na Ukrajinu, rekao je Zelenski u nedjelju u Kijevu. Oružje iz sovjetske ere, poznato kao "glupe bombe", preinačeno je za moderni rat i opremljeno sustavima za navođenje, no čini se da ti sustavi često otkazuju.

Izvješće Washington Posta otkriva da značajan broj tog oružja nikada ne dosegne svoje ciljeve. Umjesto toga, često pada na rusko tlo zbog neispravnih sustava za navođenje. Interni ruski dokumenti koje je presrela ukrajinska obavještajna služba i koji su dostupni The Washington Postu pokazuju da je najmanje 38 tih bombi palo samo u regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, između travnja 2023. i travnja 2024. Najmanje četiri "glupe bombe" zalutale su izravno u grad Belgorod.

VEZANI ČLANCI:

Kako bi bolje zaštitio gradove od ruskih zračnih napada, Kijev opetovano zahtijeva više američkih protuzračnih sustava Patriot. Ukrajina je napala ruske regije Brjansk i Kursk s najmanje 25 dronova, objavili su guverneri regija na jugozapadu Rusije koji su rekli da je sve zračno oružje uništeno.

Ruski sustavi protuzračne obrane oborili su 18 bespilotnih letjelica iznad regije Brjansk koja graniči s Ukrajinom, rekao je Aleksander Bogomaz, guverner regije. Rekao je da su napadi uslijedili u nekoliko valova i da su dronovi oboreni u mnogim okruzima u regiji. Aleksej Smirnov, guverner regije Kursk koja također graniči s Ukrajinom, rekao je da je sedam dronova uništeno iznad njegove regije. Oba guvernera rekla su da u napadima nije bilo ozlijeđenih ni velike štete. Ruski dužnosnici često ne otkrivaju puni razmjer štete nanesene ukrajinskim napadima. Ukrajinske vlasti kažu da su napadi na rusku vojnu, prometnu i energetsku infrastrukturu odgovor na kontinuirane ruske napade na teritorij Ukrajine od početka ruske invazije u veljači 2022. godine. 

FOTO Najkraća rijeka na svijetu od izvora do ušća je u Hrvatskoj: Pogođate li o kojoj se radi?

Ukraine's President Zelenskiy speaks during an interview in Kyiv
1/13

Komentara 11

Avatar Behemot
Behemot
23:14 02.07.2024.

Zelenski i njegova židovska vojna hunta su pobili više Ukrajinaca nego Staljin. Ali to se na moralno i intelektualno devastiranom Zapadu gdje pobjeđuje Nemo u ružičastoj haljinici ne smije reći.

DU
DugouhiDuško
23:00 02.07.2024.

Sta je ovo? Svakih sedam dana pokušaj atentata.

Avatar superhik74
superhik74
19:54 02.07.2024.

Samo CIA organizirani drzavni udar (onaj protiv Janukovica) je "dozvoljen" u Kijevu, svaki drug protest naroda protiv vlasti je "udar na demokraciju". Ha, ha, ha.... Jos cemo mi puno toga nauciti o "demokratskom zapadu" i njihovim vazalima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije