OPERACIJA KURSK

Ukrajinski vrhovni zapovjednik: Naša strategija funkcionira, Rusi nisu napredovali niti metra

Ukraine's President Zelenskiy visits Ukrainian troops in Kupiansk
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/3
05.09.2024.
u 23:18

"Sektor Pokrovska ostaje i dalje za nas najproblematičniji, dok se stanje stabiliziralo u drugim područjima. Stoga mislim da je strategija ispravno izabrana i da će nam donijeti željene rezultate".

Vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik rekao je u intervjuu emitiranom u četvrtak da je upad Kijeva u južnu rusku regiju Kursk uspješan i da zadnjih šest dana nije bilo ruskog napredovanja na ključnom sektoru istočnog bojišta. Ukrajinska vojska je prošlog mjeseca ušla u regiju Kursk i kaže da je zauzela desetke naselja. U međuvremenu, ruske snage na istočnoj fronti u ukrajinskoj regiji Donecka približili su se gradu Pokrovsku.

Ukrajinski zapovjednik Oleksandr Sirski, s kojim je razgovarao CNN, rekao je da je rusko napredovanje zaustavljeno. "Tijekom posljednjih šest dana, neprijatelj nije napredovao ni jedan metar u smjeru Pokrovska. Drugim riječima, naša strategija funkcionira", rekao je.

Upad u područje Kurska, rekao je, "značajno je poboljšao moral ne samo vojske, već i cjelokupnog ukrajinskog stanovništva". Njegovi su komentari u suprotnosti s onima ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je ranije u četvrtak rekao da upad u Kursk nije uspio usporiti napredovanje Moskve u istočnoj Ukrajini.

VEZANI ČLANCI: 

Sirski je rekao da je ukrajinska vojska primijetila smanjenje granatiranja i intenziteta borbi u istočnoj Ukrajini. "Naravno, neprijatelj je koncentrirao svoje najobučenije jedinice u području Pokrovska. Ali mi smo im oduzeli sposobnost manevriranja i raspoređivanja pojačanja iz drugih sektora", rekao je.

"Sektor Pokrovska ostaje i dalje za nas najproblematičniji, dok se stanje stabiliziralo u drugim područjima. Stoga mislim da je strategija ispravno izabrana i da će nam donijeti željene rezultate". Predsjednik Volodimir Zelenskij u noćnom obraćanju u četvrtak rekao je da ukrajinske snage drže položaje u Kursku i "sa svakim danom operacije dokazujemo svijetu da Rusija može izgubiti ovaj rat".

>>> FOTO Srušeni domovi, uništeni automobili: Rusi stravičnim napadom 'kaznili' Ukrajinu zbog Kurska, razaranja su ogromna

Ukraine's President Zelenskiy visits Ukrainian troops in Kupiansk
1/23

 

Ključne riječi

Komentara 25

SE
Serengeti
17:27 06.09.2024.

Izvješća Rusa sa terena potrepljena videozapisima dokazuju drukčije. Rusi svugdje napreduju po malo. Više ne osvajaju jedno selo svaki dan, već jedno selo svaka dva dana.

MA
Marko1111
08:21 06.09.2024.

Ukrajina obustavila vlakove kojima se evakuira Pokrovsk, jer više od polovice stanovnika ne želi otići.

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
01:19 06.09.2024.

Pa Rusi se samo zaokrenulo juzno od Pokrovska i sada su oslobodili Nevelsku koja je zauzeta od 2014. najutvrdjeniji sektor zapadno od Donjecka. Nije spomenu juzni Donjeck i Ugledar gdje se situacija najbrze razvija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije