DOSJE NA 277 STRANICA

FBI otkrio tajne ruskog psihološkog rata: Htjeli su osvojiti srca i umove Europljana

Russian President Vladimir Putin attends a ceremony marking the anniversary of the Nazi German invasion into Soviet Union, in Moscow
Foto: Sergey Guneev/REUTERS
1/3
05.09.2024.
u 15:11

Ruski tim identificirao je Njemačku kao posebno ranjivu metu za ruski utjecaj

Američka vlada u srijedu je optužila dvojicu ruskih državljana i zaplijenila više od 30 internetskih domena povezanih s kampanjom utjecaja na američke izbore. No, gomila informacija koje je FBI dostavio sudu razotkrila je i rusku operaciju manipuliranja njemačkim, francuskim, talijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim utjecajnim osobama. Cilj kampanje Kremlja u Europi bio je posijati podjele, diskreditirati Ameriku i potkopati potporu Ukrajini, prema nizu ruskih dokumenata, dopisa i zapisnika sa sastanaka, navodi Politico

Dosje na 277 stranica detaljno opisuje ruske planove za osvajanje srca i umova Europljana. Dopis jedne ruske IT agencije opisuje plan ciljanja ljudi putem stvarnih objava i komentara na društvenim medijima, kako bi se zaobišli bot filtri tvrtki društvenih medija. To "Agencija za društveni dizajn" djeluje prema naredbama zamjenika šefa kabineta ruskog predsjednika Vladimira Putina, Sergeja Kirijenka, navodi se u sudskoj izjavi FBI-a. Ruski dokument kaže da je cilj kampanje “izazvati u publici racionalne i emocionalne reakcije.”

Operacija se, također, oslanjala na takozvane doppelgänger domene za širenje lažnih članaka i sadržaja koji su izgledali kao da dolaze iz zapadnih medija. Domene su uključivale krivotvorine Reutersa, Der Spiegela, Bilda, Le Mondea, Le Parisiena, Welta, FAZ-a, Süddeutsche Zeitunga i drugih, a plaćane su kriptovalutama poput bitcoina, navodi se u izjavi FBI-a.

VEZANI ČLANCI:

Ruski tim identificirao je Njemačku kao posebno ranjivu metu za ruski utjecaj. “Nijemci su ovisniji od Francuza”, stoji u jednom od ruskih dokumenata, vjerojatno misleći na ekonomsku ovisnost Njemačke o ruskom plinu i izvozu. FBI prenosi kako je u dokumentu stajalo: “Prvo i najvažnije, moramo diskreditirati SAD, Veliku Britaniju i NATO." Uz to, bilo je navedeno treba uvjeriti Nijemce da se suprotstave “neučinkovitoj politici sankcija.”

Još jedan dokument "Agencije za društveni dizajn" opisuje operaciju pod nazivom "Poticanje međunarodnog sukoba", usmjerenu posebno na Francusku i Njemačku. Njezin je cilj bio eskalirati unutarnje napetosti kako bi se promicali interesi Ruske Federacije, kao i “utjecati na sukobe u stvarnom životu i umjetno stvoriti konfliktne situacije” putem lažnih članaka, influencera te ciljanih objava i komentara na društvenim mrežama. Ruski dokument dodaje da je cilj bio "destabilizirati društvenu situaciju" u Francuskoj i Njemačkoj "širenjem dodatnih lažnih narativa". 

 

VIDEO Posljedice smrtonosnog ruskog napada na Lavov, spasioci na licu mjesta

Komentara 50

Avatar alteralterego001
alteralterego001
16:23 05.09.2024.

Htjeli su osvojiti srca i umove Europljana kad ono uspjeli samo kod komšija. 😆

NI
Nipos18
16:00 05.09.2024.

I srce i dušu jednog našeg brijega su osvojili ....

MO
MOSAD
16:30 05.09.2024.

EU mora biti svjesna da je u ratu sa Rusijom ali ne svojom voljom nego Putinovom.Tako se triba i ponasati.Najprije uvesti reda u medije koji su dio ruske agresije.Protjerati sve diplomate sa teritorija, sve ruske drzavljane "zamoliti" da napuste EU.Kad se sl8je u Moskvu par milijona rusa koji su naucili koristiti blagodati EU vidit ce se kako se putinu gace tresu.Poznato je da putin nemoze mobil veci broj rusa jer nezna ne koju ce stranu pucati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije