Grad u parku

Uloženi trud naraštaja cijene i nove generacije zaposlenika

zelenilo03_PXL_kar_161212
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
16.12.2012.
u 10:03

Karlovac ima 37 'kvadrata' javnih zelenih površina po stanovniku, a London 12

Postoji nešto sudbinsko u Zelenilu. Naše su obitelji vezane za parkove, od prvih koraka u tom zelenilu, do igre s vlastitom djecom i unucima. Drugi dio sudbonosnog su naši najmiliji u vječnosti. Od rasta u parku do vječnosti, s nama je Zelenilo – poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić povodom 50. obljetnice postojanja te gradske tvrtke, koja se brine za parkove i groblja.

Identitet grada

Rođendan je proslavljen svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Zorin dom, ali i objavom knjige Radovana Radovinovića i Antuna Alegra. Prvi je pravnik i povjesničar, a drugi botaničar, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Svoja znanja su spojili u sjajnu publikaciju “Zelenilo u Karlovcu – povijesni pregled i parkovna flora”. Knjiga svjedoči o povijesti tvrtke, parkovnoj arhitekturi i biološkim osobitostima karlovačkih parkova, koje su, uz Zvijezdu, rijeke, Stari grad i, naravno, ljude, osnovno obilježje identiteta Karlovca.

– Najviša stručnost se poklopila s pozitivnim emocijama prema gradu – kaže Radovinović.

Dodaje da je promenada oko Zvijezde u ovom djelu prikazana cjelovito, što nije bio slučaj u knjizi o hrvatskim parkovima objavljenoj prije deset godina. Nada se da će to podići svijest o važnosti Zvijezde i pridonijeti njezinoj obnovi, odnosno svijesti o toj potrebi.

– Knjiga je poziv na druženje s parkovima. Oni svjedoče o lijepoj duši građana – poručuje Alegro.

Publikacija je kapitalna i zaslužuje interes svih ljubitelja Karlovca. Njima će se približiti pristupačnom cijenom od sto kuna, što nije mnogo za ovakvo izdanje. Može se kupiti u Zelenilu.

Priznanja radnicima

– U parkove je utkan trud naraštaja, kojeg je svjesna i današnja generacija zaposlenika – kaže direktor Stjepan Turković i ističe da je Zelenilo danas kadrovski i tehnički dobro opremljen.

Karlovac ima 37 četvornih metara javnih zelenih površina po stanovniku, a London, koji se diči svojim parkovima, 12 – napominje docentica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Ksenija Karlović.

Priznanja su zaslužili radnici Dubravka Starešina, koja u Zelenilu radi od 1975. godine i Franjo Zlatarić, koji je prikupio gotovo 36 godina staža u toj tvrtki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije