Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi će od iduće go

Umjesto Veleučilišta Sisak, tri nova studija na Metalurgiji

metalurški fakultet
Nikola Čutuk/Pixell
25.04.2010.
u 13:10

Programi za inženjerske metalne materijale i ljevarstvo u fazi su usvajanja na Sveučilištu, a uskoro će biti završen i plan studija industrijske ekologije

Iako su sve manji izgledi da Sisak, kao jedan od triju osnivača, uskoro dobije Veleučilište s predviđena tri stručna studija, ipak postoji velika mogućnost da se mladima u Sisku i okolici pruži veći odabir studija u njihovu gradu. Inicijativa je ovaj put pokrenuta na sisačkom Metalurškom fakultetu, jedinoj fakultetskoj ustanovi u gradu.

Programi na recenziji

Kako bi opstao fakultet koji jedini u zemlji obrazuje stručnjake u metalurgiji i time nastavlja tisućljetnu metaluršku tradiciju u regiji, planirano je pokretanje nekoliko novih studijskih programa, o čemu je dekan fakulteta prof. dr. Faruk Unkić nedavno pismom obavijestio i sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića.

– Naš fakultet sigurno ne može opstati s jednim programom, posebno kada se uzme u obzir da Hrvatskoj treba tek desetak inženjera metalurgije na godinu. Zbog toga smo već na Sveučilištu u Zagrebu pokrenuli redovitu proceduru za dva nova programa pod radnim naslovima inženjerski metalni materijali i ljevarstvo. Prvi je previđen kao sveučilišni preddiplomski i diplomski studij, a drugi kao sveučilišni stručni studij. Oba su programa u fazi recenzije, odnosno usvajanja na Sveučilištu.

Trenutačno je u fazi izrade i program sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija industrijske ekologije koji će se već sljedećeg mjeseca uputiti na Sveučilište u proceduru – rekao je dekan Unkić.

Prvi upisi 2011. godine

Sukladno odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu od kraja prošlog mjeseca, nastava prema novim studijskim programima trebala bi početi akademske godine 2011./2012. Ovisno o zanimanju mladih za upis, Metalurški fakultet spreman je nove studijske programe ponuditi i veleučilišnim stručnim studijima. Posebno je zanimljiv program industrijske ekologije, studija koji je bio predviđen i u sastavu Veleučilišta u Sisku. Na Metalurškom fakultetu takav se studij planira već pet godina i sada se napokon nalazi pred pokretanjem. Svoj će program temeljiti na recikliranju materijala i zaštiti okoliša.

Komentara 1

TN
tamo-neka
14:21 27.04.2010.

...opet se siščani trebaju zadovoljiti s par kostiju i mrvica... ...valjda je ovo još jedna sisačka pobjeda s ofucane table pri ulazu u grad..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije