Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival skulptura u pijesku

Umjetnici će na Rajskoj plaži u Loparu stvarati umjetnička djela na temu gospodara plaže

Rajska plaža u Loparu
Foto: TZ LOPAR
1/4
02.07.2024.
u 19:21

Međunarodni Festival skulptura u pijesku pokrenut je 2011. godine, a ove je godine došlo 11 umjetnika

Rajska plaža u Loparu i ove će godine ugostiti domaće i svjetske umjetnike koji će pripremati izložbu predivnih kreacija napravljenih od pijeska. Ovogodišnji Festival skulptura u pijesku obilježit će svoje 13. izdanje, a umjetnici će okupirati jednu od najljepših plaža na Jadranu od danas, 2. srpnja do petka 5. Srpnja kada će umjetnici od zlatnožutog loparskog pijeska izrađivati umjetnička djela na temu ‘Gospodari plaže’.  Ulaz na festival besplatan je za sve posjetitelje.  

Naime, Festival skulptura u pijesku međunarodnog je karaktera, a ove godine na njemu će sudjelovati 11 skulptora. Podijeljen je u dva dijela - natjecanje u izradi najljepše skulpture od pijeska i natjecanje za najbolju fotografiju na temu pijeska. Umjetnici će tijekom pet dana kreirati pet originalnih skulptura isključivo od pijeska i vode, a nazivi skulptura bit će Argonauti, heroji grčke mitologije koji su plovili na brodu Argo u potrazi za zlatnim runom, 1973, kao simbolika prstenova iz najpoznatije trilogije, Bilbo Dome, podzemni objekt koji evocira Bilbovu kuću, poznatu kao Bag End, smještenu u Hobbitonu, Pješčana priča, iz koje će biti ispričane priče iz trilogije i najpoznatiji Čarobnjak Gandalf.

Naša Rajska plaža početkom srpnja pretvorit će se u pravi atelje na otvorenom. Ovogodišnje izdanje festivala obilježit će tematika Gospodara plaže i vjerujem da ćemo ponovno ugostiti brojne posjetitelje koji nam se vraćaju iz godine u godinu, kako zbog ove već tradicionalne umjetničke manifestacije, tako i zbog svih ljepota koje nudi naš prekrasan otok - kazao je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Festival skulptura u pijesku pokrenut je 2011. godine na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar. Organizira se u suradnji s akademskim slikarom i profesorom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, dok je umjetnička voditeljica Festivala akademska kiparica Paula Banić. Festival skulptura u pijesku svake godine privlači brojne goste, stanovnike Lopara i turiste s otoka Raba koji uživaju u promatranju i fotografiranju stvaranja pješčanih skulptura. Kako bi obilježili ovu čaroliju u pijesku, posljednjeg dana Festivala proglašavaju se najljepše skulpture i nagrađuju najbolje fotografije. S obzirom na to da se za izradu skulptura u pijesku koriste isključivo pijesak i voda, ove su umjetničke skulpture kratkotrajne jer podliježu vremenskim uvjetima. Nakon Festivala pijesak se vraća u prvobitno stanje, a fotografije ostaju kao trajna uspomena na poznatu umjetničku manifestaciju. Festival skulptura u pijesku označava tek početak ljeta u Loparu, jer nakon toga slijedi pregršt događanja i manifestacija kao što su Ribarske fešte, Paradise Kids Festival, Loparska noć, Mala Gospa i mnogi drugi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije