ODLAZAK LEGENDARNOG NOVINARA

Umro Mirko Bošnjak, bivši direktor Jugotona i bivši glavni urednik Telegrama

Zagreb: Mirko Bošnjak, novinar i urednik Telegrama sredinom 60-ih godina
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/21
18.08.2024.
u 21:48

Mirko Bošnjak bio je jedna je od najpropulzivnijih domaćih javnih osoba u posljednjih pedesetak godina, svojom je silnom energijom i znanjem ostavio duboki trag u kulturnom i supkulturnom životu Hrvatske. Omogućio je, među ostalim, objavu Deklaracije o hrvatskom jeziku i pjesničku slobodu Johnnyju Štuliću

Mirko Bošnjak, legendarni hrvatski novinar koji je kao glavni urednik Telegrama objavio glasovitu Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika te bio direktor Jugotona u zlatnim danima tvrtke, umro je u 90. godini života nakon neugodne i teške bolesti. "Otišao je naš Mirko, mučio se jako posljednjih dana", obavijestila me u nedjelju rano ujutro njegova supruga Ljerka. 

Mirka sam upoznao prije sedam godina kad je objavio knjigu "Prekidam šutnju", u kojoj je potanko objasnio svoju ulogu u objavljivanju Deklaracije, a veći dio knjige posvetio svojem višegodišnjem vođenju Jugotona i beskrajno zanimljivim anegdotama s domaćim zvijezdama. Bio je beskrajno gostoljubiv domaćin, uvijek bi se prvo načela boca šljivovice, a onda bi Ljerka poslužila svoje slatke delicije i razgovor bi klizio do dugo u noć. Ne sjećam se ijednog treptaja vremena a da mu na licu nije ležao osmjeh. Možda se i nije naglas smijao, ali mu je duša zračila pozitivnom energijom i to se osjetilo dok s njim razgovarate i nazdravljate: preko puta vas je sjedila neuništiva slavonska ljudina. Stoga mi je beskrajno bolno zamisliti to veselo lice kako umire u teškim mukama. 

Zagreb: Mirko Bošnjak, novinar i urednik Telegrama sredinom 60-ih godina
1/21

Zahvaljujući njemu Novi val je "tiskan" u Jugotonu, Johnny Štulić je objavljivao stihove kakve je želio, ali njegov utjecaj seže i u šezdesete, kada se stvarala intelektualna minirevolucija u Hrvatskoj. Naime, kad je prije dvije godine na više punktova obilježena 55. obljetnica od objave glasovite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika (17. ožujka 1967.), nitko se tada nije sjetio jedinog preživjelog aktera te Deklaracije, Mirka Bošnjaka. Njegova se uloga u tom važnom događaju dugo zanemarivala, pa sam tada napravio s njim intervju u kojemu je pojasnio kako je, kao glavni i odgovorni urednik Telegrama, a prema dogovoru s profesorom Ljudevitom Jonkeom, odbio provesti odluku Izvršnog komiteta CK SKH o zabrani i objavio Deklaraciju u Telegramu. 

Mirko Bošnjak bio je jedna je od najpropulzivnijih domaćih javnih osoba u posljednjih pedesetak godina, svojom je silnom energijom i znanjem ostavio duboki trag u kulturnom i supkulturnom životu Hrvatske. 

VEZANI ČLANCI:

Od Mirka Bošnjaka oprostio se i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac. "Vizionari diskografije na ovim prostorima nezamjenjivi su dio svega dobroga u glazbi u posljednjih 77 godina. Jedan od vizionara je Mirko Bošnjak, najdugovječniji i najomiljeniji direktor Jugotona, čije će ime ostati zapisano zlatnim slovima. Veliki gospodin i predivan Čovjek!" rekao je Babogredac.

Komentara 7

Avatar Stradun
Stradun
17:13 18.08.2024.

Sjećam se gosp. Bošnjaka iz doba Jugotona. On ga je dobro vodio tijekom tih olovnih vremena.

Avatar Tombstone
Tombstone
20:40 18.08.2024.

Mojnete. Ak je bil disa Jugotona bil je politicki podoban. Kao I disa PBZ, Koncara, Dinama ili bilo cega

RE
Realistic
18:09 18.08.2024.

Ajde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije