UN - BiH

UN prepustio BiH Europskoj uniji

02.01.2003.
u 00:00

SARAJEVO, BRUXELLES - Kratkom svečanošću zamjene zastave Ujedinjenih naroda zastavom Europske unije u dosadašnjem glavnom stožeru policijske misije UN-a (IPTF) označen je završetak UN-ove i početak Europske policijske misije u BiH. To je prva operacija Europske sigurnosne i obrambene politike (ESDP). Vodit će je Danac Sven Frederiksen.

- Došao je trenutak da stavimo više odgovornosti u ruke domaćih vlasti. Obećavamo da ćemo surađivati s mjesnom policijom i da ćemo pažljivo nadzirati njihov rad kako bismo bili sigurni da policija služi vama, narodu BiH, i da će djelovati u skladu s europskim standardima - rekao je Frederiksen, preuzimajući dužnost.

Prema njegovim riječima, EUPM želi pomoći izgraditi visokoprofesionalnu i demokratsku mjesnu policiju što bi BiH približilo EU.

- Samo će vladavina zakona snažno postaviti BiH na put k Europi - istaknuo je povjerenik EUPM-a.

Predsjedništvo EU priopćilo je da je "vrlo zadovoljno što će u novim snagama sudjelovati policajci iz 18 zemalja koje nisu članice Europske unije, što pokazuje da međunarodna zajednica ima jednaka stajališta glede uspostave mira i pravne države u BiH".

Nenaoružana snaga EU u BiH, kojoj će mandat trajati do 2005., obuhvaćat će 512 policajaca i civila, od kojih će 422 biti iz zemalja EU, a 90 iz trećih zemalja. Njima valja pridodati pedesetak međunarodnih civilnih stručnjaka i približno 300 mjesnih pripadnika. (D.J.,SdP)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije