Nedugo nakon postavl

Uništen spomenik žrtvama Slane i Metajne na Pagu

23.07.2013.
u 10:02

'Ovo je već treći put da je spomenik žrtvama ustaškog logora smrti uništen. Prvi je put ploča postavljena 1975., a uništena 1991. Obnovljena je 2010., kada je potrajala samo dva dana'

Savez antifašističkih boraca i Srpsko narodno vijeće osudili su uništenje spomen-ploče žrtvama Slane i Metajne, dijelova kompleksa ustaškog koncentracijskog logora Jadovno na Pagu.

Ploča je postavljena 29. lipnja, a uništena u noći s 18. na 19. srpnja. "Ovo je već treći put da je spomenik žrtvama ustaškog logora smrti uništen. Prvi je put ploča postavljena 1975., a uništena 1991. Obnovile su je spomenute organizacije 2010., kada je potrajala samo dva dana.

Zahtijevamo da se počinitelji ovog kaznenog djela, ali i onih prethodnih, pronađu i procesuiraju u skladu sa zakonima i hrvatskim Ustavom. Nedopustivo je da po treći put nema reakcije nadležnih organa, da nema reakcije onih koji su dužni štititi baštinu i sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i na tekovine antifašizma. Gotovo je nevjerojatno da su predstavnici naroda žrtava i antifašisti usamljeni u upozoravanju na porast revizionizma u svim sferama društva. Ravnodušnost prema tome ne samo da vrijeđa spomen na žrtve, nego i otvara prostor za fašistoidno ponašanje mladih sugrađana koji svoje odrastanje proslavljaju pjevanjem ustaških pjesama na gradskim trgovima prijestolnice ili u podnožju spomenika u Jasenovcu. Takve pojave u Hrvatskoj danas ne smiju biti problem isključivo predstavnika manjinskih skupina, već bi trebale biti predmet interesa hrvatske državne politike', stoji u priopćenju Saveza antifašističkih boraca i SNV-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije