RAT U EUROPI

Ukrajinska vojska objavila snimku: Uništili smo rusko skladište streljiva u Luhansku

Ukrainian servicemen ride an Armoured Personnel Carrier in the village of Torske
Foto: Stringer/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.01.2023.
u 23:17

U napadu na Makiivku ubijeni su deseci nedavno mobiliziranih vojnika koje je poslala Moskva, što bi mogao biti jedan od najsmrtonosnijih poznatih incidenata u koje su do sada uključeni ruski vojni obveznici

Rusija planira dugotrajnu kampanju napada iranskim dronovima kako bi "iscrpila" Ukrajinu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. "Imamo informacije da Rusija planira dugotrajne napade pomoću bespilotnih letjelica šahid", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23:32 -  Na društvenim mrežama pojavile su se snimke za koje se tvrdi da prikazuju ruski grad Rostov koji je pod navodnim napadom te da je zbog toga uključena protuzračna obrana.

 

Dopisnik KyivPosta Jason Jay Smart napisao je na Twitteru da ruske snage koristile protuzračnu obranu kako bi zaštitile grad od ukrajinskih raketa.

 

Napominjemo, u ovom trenutku nema službenih neovisnih informacija o ovome napadu.


23:14 -  Ukrajinska vojska podijelila je video na društvenim mrežama za koji tvrdi da prikazuje navodno uništenje ruskog skladišta streljiva u Svatovima u regiji Luhanks, piše CNN.

Serhij Hayday, ukrajinski šef vojne uprave regije Luhansk, rekao je na Telegramu u ponedjeljak da su ruske snage dopremile streljivo u okupirano Svatove dva tjedna.

 

"Oružane snage Ukrajine su promatrale, bilježile broj vozila koja su stigla u bazu ... i čekale ... do 'BAM' — i nema više neprijateljskog skladišta," napisao je Hayday."


22:13 -  Ruske snage nastavljaju usredotočiti napore na ofenzivne akcije u smjeru Bakhmuta kako bi preuzeli potpunu kontrolu nad regijama Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini, priopćio je u utorak Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

“Ruski okupatori ne odustaju od svojih planova da dođu do administrativne granice regije Donjeck. Glavni napori usmjereni su na održavanje ofenzivnog potencijala i nadoknadu gubitaka”, priopćio je Glavni stožer.


22:03 - Ukrajinska vlada planira ubrzati prijelaz zemlje na čistu i zelenu energiju dok pokušava ojačati nacionalnu elektroenergetsku mrežu protiv ruskih napada, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Ukrajina se suočava s nedostatkom energije i nestankom struje nakon brojnih ruskih raketnih napada i napada dronovima, za koje ukrajinski dužnosnici kažu da su oštetili oko 40% nacionalne energetske infrastrukture.


19:30 - Čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin kazao je da su njegovi borci proveli tjedne pokušavajući zauzeti jednu kuću u Bakhmutu, ukrajinskom gradu u regiji Donbasu oko kojeg se vode žestoke borbe. U videosnimci objavljenoj za Novu godinu, Prigožin je snimljen kako posjećuje podrum kuće u blizine istočne fronte koji je ispunjen tijelima njegovih plaćenika ubijenih u žestokim borbama za grad.

>>OPŠIRNIJE


17:48 -  Britanski premijer Rishi Sunak rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da može računati na dugoročnu britansku podršku nakon nedavnih napada bespilotnim letjelicama, priopćio je Sunakov ured u utorak.

"Čelnici su raspravljali o gnjusnim napadima bespilotnim letjelicama na Ukrajinu proteklih dana", rekao je glasnogovornik u priopćenju objavljenom nakon što su dvojica čelnika razgovarala ranije tijekom dana.

"Premijer je rekao da Ukrajina može računati na dugoročnu podršku Velike Britanije, kao što je demonstrirano nedavnom pošiljkom više od 1000 protuzračnih projektila".

Ukrajina je u ponedjeljak rekla da je oborila sve ruske bespilotne letjelice u masovnom nizu napada kojima je Moskva treću noć zaredom gađala civilne mete.


17:00 - Anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KMIS) pokazala je da je većina Ukrajinaca protiv bilo kakvih teritorijalnih ustupaka u svim regijama Ukrajine.

Istraživanje pokazuje da je i među stanovnicima istočne regije, gdje se trenutačno vode najžešće borbe, 80 posto bilo protiv koncesija u prosincu. Među stanovnicima na jugu, 82 posto je reklo da je protiv koncesija prošlog mjeseca. U međuvremenu, na zapadu zemlje, 88 posto je reklo da je protiv bilo kakvih teritorijalnih ustupaka.


16:57 - U južnoj Ukrajini otkrivena je soba za koju se pretpostavlja da je bila ruska komora za mučenje, izvješćuju vlasti. Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) priopćila je da je komora pronađena u oslobođenom gradu Mikolaivu.

Unutar komore, ruske trupe su "držale i brutalno mučile lokalno stanovništvo koje je odbijalo suradnju s neprijateljem" i pokušavale iz njih batinama "izvuči" adrese ukrajinskih patriota, rekao je SBU. U izjavi za Telegram, SBU je dodao: "Žrtve su gušene plastičnim vrećicama, tučene teškim predmetima i elektrošokirane. Tijekom pregleda komore za mučenje, službenici za provođenje zakona otkrili su 'instrumente' mučenja".

Ovo nije prvi put da su ruske snage optužene za počinjenje ratnih zločina tijekom rata u Ukrajini, a policija trenutno istražuje desetke tisuća navodnih incidenata. U listopadu prošle godine, sumnja se da je ruska komora za mučenje također otkrivena u blizini Izjuma, grada u istočnoj regiji Harkov u Ukrajini. Nacionalne policijske snage zemlje optužile su ruske trupe za počinjenje ratnih zločina tijekom njihove okupacije tog područja.


16:52 - Dmitro Kuleba podijelio je slike oštećenog klizališta za koje tvrdi da je pogođeno ruskim projektilom. Kuleba je nakon toga dodao: "Ovdje su trenirala djeca i odrasli. To nije bio samo sportski objekt, već jedna od ključnih arena za razvoj ukrajinskog sporta i najveća škola hokeja i umjetničkog klizanja u Ukrajini. Jedino što se ovdje udaralo bili su hokejaški pakovi. Sve dok nisu udarile 'depolitizirane' ruske bombe."

Ministarstvo obrane zemlje također je objavilo slike prije i poslije raketiranja ledene arene u Donjecku za koju tvrdi da je napadnuta od strane Rusije. "Ledena arena u Druživki u Donjecku prije i poslije dolaska 'ruskog svijeta'. Dok ukrajinska vojska napada mjesta s velikom koncentracijom ruske vojske i opreme, Rusi nasumično uništavaju naše sportske i kulturne objekte" stoji u objavi.


14:45 - Jurij Ignat, glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga, ustvrdio da je od rujna oboreno gotovo 500 ruskih dronova, prenosi The Guardian. 

- Mi ćemo se pripremiti. Obaramo dronove. Kao što vidite, 84 drona su oborene u dva dana. 100% su oborile snage protuzračne obrane. Ovakvi rezultati nikad prije nisu postignuti. Broj dronova se već približava 500 od 11. rujna. To je 500 oborenih dronova - rekao je na nacionalnoj televiziji u Ukrajini.


11:50 - Kijev je objavio da su njegove snage ubile ili ranile oko 500 ruskih vojnika u topničkom napadu u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine.

"Neprijateljski gubici iznose 500 mrtvih i ranjenih", objavio je ukrajinski glavni stožer u izvješću o napadu kod sela Čulakivke na Silvestrovo. Te brojke nije moguće provjeriti iz neovisnih izvora, a obje strane često iznose velike brojke o poginulima na neprijateljskoj strani, piše Reuters. 

Glavni stožer dodao je da su ruske snage bile napadnute i u selu Fedorivki dan poslije. Broj žrtava nije poznat. Ta sela nalaze se na jugoistočnoj strani rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti pod ruskom okupacijom.

Kijev je u ponedjeljak izvijestio da su stotine ruskih vojnika poginule u napadu na Silvestrovo u gradu Makijivki u Donecku.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da su poginula 63 regruta. Kijev tvrdi da je poginulo oko 400 ruskih vojnika, a 300 je ozlijeđeno. Po medijima, poginuli su mobilizirani rezervisti koji su se okupili u zgradi radi proslave Nove godine.


11:47 - Ruski nacionalisti i neki zastupnici optužili su ruske zapovjednike za ignoriranje opasnosti i traže da ih se kazni jer raste bijes zbog ubojstva desetaka ruskih vojnika u jednom od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su 63 vojnika ubijena u novogodišnjoj noći u eksploziji koja je uništila privremenu vojarnu u strukovnoj školi u Makijivki, gradu blizancu okupiranog Donecka u istočnoj Ukrajini. Ukrajina i pojedini ruski nacionalistički blogeri procjenjuju da je broj mrtvih mnogo veći i da je riječ o stotinama. Proruski dužnosnici tvrde da su takve brojke pretjerane.

"Ono što se dogodilo u Makijivki užasno je", napisao je Archangel Spetznaz Z, ruski vojni bloger s više od 700.000 pratitelja na Telegramu. 

"Tko se sjetio smjestiti ljudstvo u velikom broju u jednu zgradu, gdje i budala shvaća da će, čak i ako gađaju topništvom, biti puno ranjenih ili mrtvih?", zapitao je. Zapovjednicima je "baš svejedno", smatra ruski bloger. 

Grigorij Karasin, član ruskog Senata i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, zatražio je osvetu protiv Ukrajine i njezinih saveznika, kao i "preciznu internu analizu".

Sergej Mironov, zastupnik i bivši predsjednik Senata, ruskog gornjeg doma, pozvao je da kazneno odgovaraju dužnosnici koji su "dopustili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenoj zgradi", kao i za "sve više razine vlasti koje nisu osigurale odgovarajuću razinu sigurnosti".

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade na ukrajinski teritorij pod kontrolom Rusije, a predsjednik Volodimir Zelenski nije se osvrnuo na napad u Makijivki u svom noćnom obraćanju u ponedjeljak.


08:54 - Ured glavnog tužitelja u Kijevu pokrenuo je postupak protiv kradljivca Banksyjeva murala, a prijeti mu do 12 godina zatvora. Muškarac, zajedno s nekoliko pomagača, uklonio je početkom prosinca grafit britanskog uličnog umjetnika sa zida u kijevskom predgrađu Hostomel.

Skupina je odrezala dio ploče i žbuke s pročelja na kojem se nalazio prikaz žene s plinskom maskom, rekli su dužnosnici.

Kazneni postupak usmjeren je isključivo protiv muškarca za krađu počinjenu pod ratnim stanjem, a prijeti mu do 12 godina zatvora, navele su vlasti. 

Banksyjev mural
Foto: Banksy/REUTERS

"Bio je svjestan vrijednosti rada i planirao je prodati grafit, a dobivenim sredstvima raspolagati kako želi", priopćilo je glavno tužiteljstvo u ponedjeljak. 

"Da bi to učinio, zatražio je pomoć ljudi koji nisu bili svjesni njegovih namjera, a koje je uvjerio da ima sve potrebne dozvole za demontiranje murala", dodaju. 

Tamošnji stanovnici uočili su da je prikaz žene u kućnoj haljini s viklerima, plinskom maskom i aparatom za gašenje požara uklonjen sa zida i pozvali su policiju. Riječ je o jednom od nekoliko umjetničkih djela izrađenih u Ukrajini prošlog mjeseca.

Hostomel
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS, ilustracija

Grafit je zaplijenjen, a ministarstvo kulture odlučit će o njegovoj sudbini. Grafit nije oštećen, a štiti ga policija, poručio je guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba na komunikacijskoj platformi Telegram.

Nije poznat identitet Banksyja. U studenom se doznalo za nekoliko njegovih umjetničkih djela u predgrađima Kijeva zahvaćenih ruskim ratom, kao i u samoj ukrajinskoj prijestolnici. Anonimni britanski ulični umjetnik Banksy otkrio je da je izradio 50 djela koje će prodati, a prikupljena će sredstva dati humanitarnoj organizaciji za pomoć Ukrajini.


08:15 - Ukrajinska policija objavila je da je otkrila 25 logora za mučenje oko istočnog grada Harkiva nakon oslobađanja tog područja od ruske okupacije. 

Ruski vojnici zatočili su i mučili civile u logorima u nehumanim uvjetima, napisao je šef regionalne policije Volodimir Timoško u ponedjeljak na Facebooku. Neki zarobljenici bili su podvrgnuti elektrošokovima, a nekima su polomljeni prsti, naveo je Timoško. 

Područje oko Harkiva mjesecima je bilo pod okupacijom ruskih snaga. Povukli su se tek početkom rujna nakon ukrajinske protuofenzive.

Od rujna je na oslobođenom području otkriveno 920 tijela civila, a među njima 25 djece, dodao je Timoško. Ubili su ih ruski vojnici, rekao je. Ruski vojnici počinili su ratne zločine i na drugim okupiranim područjima, prema istragama ukrajinskih vlasti. 

U kijevskom predgrađu Buči otkrivena su tijela više od 400 ljudi nakon povlačenja ruskih snaga. Većina ih je umrla nasilnom smrću, a istraga se nastavlja. 


08:13 - Ukrajina i Europska unija održat će samit 3. veljače u Kijevu, a ne u Bruxellesu, a razgovarat će o europskoj financijskoj i vojnoj podršci, objavio je ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zelenski je o tom sastanku na visokoj razini razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u prvom telefonskom pozivu ove godine, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer.

Odluka od sastanku u Kijevu dokida nagađanja o mogućem novom putovanju predsjednika Zelenskog u inozemstvo nakon njegova iznenadnog posjeta Washingtonu u prosincu. 

Priprema se isporuka "odgovarajućeg" oružja i početak novog programa financijske pomoći Ukrajini u vrijednosti 18 milijarda eura, prema odluci koju je u prosincu donio Europski parlament. Ukrajinski predsjednik inzistirao je na tome da prva rata bude isplaćena njegovoj zemlji u siječnju. 

Samit 3. veljače neće okupiti šefove država i vlada, već će sudjelovati samo Von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a što je već najavio Michelov glasnogovornik, izvijestila je njemačka agencija dpa. 

U prosincu je Europski parlament prihvatio zakonski paket kojim se omogućuje financiranje Ukrajine, a što uključuje porez porez od najmanje 15 posto na prihode multinacionalnih kompanija. 


07:08 - Satelitske slike, koje je snimila američka tvrtka Planet Labs 20. prosinca i 2. siječnja, pokazuju posljedice ukrajinskog udara na grad Makiivku.

U napadu na Makiivku ubijeni su deseci nedavno mobiliziranih vojnika koje je poslala Moskva, što bi mogao biti jedan od najsmrtonosnijih poznatih incidenata u koje su do sada uključeni ruski vojni obveznici. Ukrajinsko vojno zapovjedništvo reklo je da je do 400 ruskih vojnika ubijeno u incidentu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, ali ta tvrdnja nije neovisno potvrđena. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su 63 ruska vojnika poginula kada je Ukrajina pogodila "privremeni objekt" s četiri Himars projektila, prenosi The Guardian. 


07:07 - Ukrajinski napad na rusku bazu u Makiivki u Donjecku izazvao je "značajne kritike prema ruskom vojnom vodstvu", prema izvješću Instituta za ratne studije (ISW).

- Rusko Ministarstvo obrane vjerojatno pokušava skrenuti krivnju za svoju lošu operativnu sigurnost na dužnosnike Narodne Republike Donjeck (DNR) i mobilizirane snage, no njegovo nejasno priznanje napada ipak je izazvalo kritike prema ruskom vojnom zapovjedništvu. Takvi duboki vojni neuspjesi nastavit će komplicirati Putinove napore da umiri rusku proratnu zajednicu i zadrži dominantni narativ u domaćem informacijskom prostoru - navodi ISW. 


07:02 - U napadu raketnim projektilima koji su u istočnoj Ukrajini u ponedjeljak izvele ruske snage uništena je ledena arena u gradu Družkivku u regiji Donjeck, izvijestila je Ukrajinska hokejaška federacija. Ranije je objavljeno da je projektil pogodio grad i ranio dvije osobe.

"Ruski okupatori su od početka rata uništili pet ledenih dvorana", objavila je federacija na Telegramu, nabrojivši hokejaški stadion Družba u Donjecku, arene u Mariupolju i Melitopolu, Ledenu palaču u Sjeverodonjecku i sada arenu Altair u Družkivku.

Ukrajinski hokejaški klub Donbas koji je Altair koristio od 2014. nakon što su proruski separatisti proglasili Donjecku Narodnu Republiku izvijestio je da je dvorana uništena u raketnoj paljbi.

Ta dvorana bila je mjesto održavanja ukrajinskih prvenstava, međunarodnih natjecanja i kulturnih događaja. Glavni menadžer kluba Fedor Ilyenko napisao je na Facebooku da je to mjesto bilo više od zgrade jer je bilo domaćin najveće ukrajinske škole hokeja i umjetničkog klizanja.

Komentara 118

RE
Reboot
08:43 03.01.2023.

Pa izbrisali su sve kometare sto govore protiv rusa pa i moje sto je ovo ruska diktatura

Avatar Bloodymir
Bloodymir
11:06 03.01.2023.

Prigozhin govori zašto ne mogu zauzeti Bakhmut: "Mi jurišamo na svaku kuću nekoliko dana ili čak tjedana, a ima ih više od 500. Nemamo opremu, a ni stotine granata nas neće potjerati da se krećemo brže." ...znači s 10.000 vojnika koje imaju tamo, ne mogu osvojiti grad koji brani 500 Ukrajinaca?!?!? pa kakva je ta ruska vojska!?? još bolje je kad kaže da na svaku kuću jurišaju tjednima??! pa ova UA vojska je izgleda najbolja na svijetu ?!

DU
Deleted user
10:52 03.01.2023.

smrt ruskom fasizmu,zivot ukrajinskom narodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije