Plutajući terminal

Uoči glasovanja, SDP-ovci još jednom pozvali vladajuće da povuku lex LNG

Klub zastupnika SDP-a o lex LNG-u
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.06.2018.
u 13:18

Saša Đujić ponavlja kako su svi građani i sve političke opcije u Primorsko-goranskoj županiji protiv plutajućeg terminala, dakle u županiji je postignut konsenzus protiv plutajućeg terminala.

Uoči današnjeg glasovanja o lex LNG-u, zastupnici SDP-a još su jednom pozvali vladajuće da odustanu od tog zakona, a ako to ne naprave, pozvali su sve kolege zastupnike koji dolaze iz Primorsko-goranske županije da poslušaju apele svog lokalnog stanovništva i dignu ruku protiv projekta plutajućeg terminala u Omišlju. Naglasili su kako je ovo prvi puta da su korištenjem poslovničke taktike uspjeli zakon u hitnoj proceduri pretvoriti u zakon koji je u proceduri u dva čitanja.

- To ćemo raditi i ubuduće kada vladajući po hitnoj proceduri budu donosili zakone kojima se umanjuju slobode pojedinaca, pa će tada broj amandmana biti puno veći. Ovo je naš žuti karton vladajućima i poruka da ubuduće ne prakticiraju ovakva rješenja – kazao je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk. Podsjetimo, lex LNG je u Sabor došao po hitnoj proceduri, a kad nije upalio njihov apel da se pošalje ipak i u drugo čitanje. SDP-ovci su podnijeli 369 amandmana, što je odgodilo glasovanje o zakonu na nekoliko tjedana.

Njegov stranački kolega Željko Jovanović rekao je kako lex LNG predstavlja najgore kršenje ljudskih prava pa poručuje da je nedopustivo da vladajući u potpunosti ignoriraju mišljenje lokalnog stanovništva.

- Jasno poručujemo, pet do 12 je vladajući razmisle prije glasovanja i prestanu kršiti ljudska prava. Ako to ne naprave i donesu zakonu, iskoristit ćemo sva naša prava, tražiti ocjenu ustavnosti zakona, ali i obratiti se Europskom sudu za ljudska prava – najavio je Jovanović.

Saša Đujić ponavlja kako su svi građani i sve političke opcije u Primorsko-goranskoj županiji protiv plutajućeg terminala, dakle u županiji je postignut konsenzus protiv plutajućeg terminala. Naglasio je da 10 posto prihoda od turizma u Hrvatskoj čini turizam Primorsko-goranske županije, pa podsjetio da je prije tjedan dana pitao ministra turizma Garija Cappellija, koji i sam dolazi iz te županije, što misli o ovom projektu.

- U HDZ-u su tri zastupnika iz Primorsko-goranske županije, neki od njih su već glasovali po savjesti kad je na dnevnom redu bila Istanbulska, pa ih i sada pozivam da glasuju po savjesti – zaključio je Saša Đujić. 

Ključne riječi

Komentara 2

TT
tTony
14:56 14.06.2018.

Kad ova trojica to predlazu ona triba dobro provjerit kuda vitar puse.

RO
rotuutor
15:28 14.06.2018.

Kad su ova 3 Cetnika protiv,znaci da je Zakon dobar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije