Istraga

USKOK će ubrzo u austrijskom pritvoru ispitati Ivu Sanadera

sanader (1)
Marko Prpić/Pixsell
25.01.2011.
u 21:34

Bivšeg premijera žele ispitati zbog sumnje u protupravno stjecanje oko 28 milijuna kuna

Bivšeg premijera Ivu Sanadera u Salzburgu će ispitati istražitelji USKOK-a, potvrđeno je iz tužiteljstva. Ministarstvo pravosuđa je, naime, austrijskim kolegama uputilo zahtjev da ispitivanju osumnjičenika za protupravno stjecanje imovinske koristi od 28 milijuna kuna, što se odnosi na novac izvučen preko marketinške agencije Fimi media, uz tamošnje tužitelje budu nazočni i hrvatski.

USKOK-ov zahtjev bit će proslijeđen nadležnom austrijskom sudu, a prema nekim najavama, nekadašnji šef Vlade i HDZ-a na vrući bi stolac pred istražitelje dviju zemalja mogao sjesti još ovaj tjedan, nakon čega bi Sanaderovim odvjetnicima bilo omogućeno da dobiju uvid u spis što do sada nisu mogli jer njihova klijenta USKOK nije ispitao. Sanaderov odvjetnički tim danas nije odgovarao na pitanja vezana uz skoro ispitivanje bivšeg premijera, a kako su tvrdili, nisu imali ni informaciju hoće li njihov klijent biti ispitan preko videolinka ili će ga pak tužitelji posjetiti u pritvoru u Salzburgu.

U Hrvatskoj su, podsjetimo, protiv bivšeg premijera otvorene dvije istrage USKOK-a: za izvlačenje 28 milijuna pod krinkom marketinških usluga poduzetnice Nevenke Jurak te za dogovaranje isporuke struje Diokiju, tvrtki riječkog tajkuna Roberta Ježića, pritvorenog u Remetincu na dan Sanaderova napuštanja zemlje, ispod cijene za povlaštene potrošače, ali i ugovaranje kreditnog aranžmana kod HEP-a, iako ta tvrtka nije bankarska ustanova, u iznosu od 16 milijuna kuna.

U Austriji je pak Sanader prijavljen zbog pranja novca koji, kako je utvrđeno istragom, potječe iz Hrvatske. Prijavila ga je jedna tirolska banka, a vlasnik računa na kojem je milijun eura Sanaderov je punac Ivo Šarić. 

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar netstoper
netstoper
22:56 25.01.2011.

Ostat će zapisan u povijesti,kao čovjek koji je osramotio svoj narod i državu , pred civiliziranom Europom...

Avatar jovanhovan
jovanhovan
22:56 25.01.2011.

hmmm, uz moju osobnu podrsku...??? Da ne misliš uzeti dio plijena? Nije to ni tako loše!

MI
mica1111
22:03 25.01.2011.

...ovdje se pokušava spasiti što se spasiti može... ...Zakon o uskoku je očito neustavan... ...i sad se pokušava napraviti kompromis,da bi se Sanaderu moglo dati uvid u spis... ...pa kad on neće k nima,idu oni k njemu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije